Povratak

Iritacija oka, konjunktivitis i entropij

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imamo chow-chow ženku staru 12 mjeseci kojoj već dugo curi jedno oko. Dok je bila mala oba oka su joj bila iste veličine, ali nakon nekog vremena, sa njezinih 5-6 mjeseci joj je jedno oko postalo manje, tj. suženo i dosta je curilo. Vodili smo ju veterinaru, koji  je rekao da se ne radi o entropiji oka i prvo su nam rekli da koristimo vodu Acidi-Borici. Od toga je stanje oka ostalo nepromijenjeno pa smo ju odveli kod drugog veterinara koji je također rekao da se ne radi o entropiji i rekao nam da kupimo kapi Dekstametazon Neomicin.
Nakon nekog vremena primjetili smo možda malo poboljšanje, ali sada oko opet curi jednako kao i ranije. 

Molim vas da nam pomognete - 2 veterinara su nam rekla da se ne radi o entropiji, a čuli smo da, i ako se oko operira, to može donijeti više štete nego koristi. Također smo pročitali da dosta ljudi, koji su napravili operaciju, na svojem psu i nakon toga ne vide nikakvo poboljšanje, već oko i dalje curi. Ne znamo što da radimo i koji bi mogao biti uzrok curenja oka?
Da li postoji nešto što bi svarno moglo pomoći? Hvala! Jadranka

O: U pojedinih se pasmina pasa javljaju oboljenja ili različiti zdravstveni problemi vezani usko uz građu i oblik njihova tijela. Tako je pasminsko svojstvo chow-chow pasa da imaju male oči i uske očne rasporke. Iz tog razloga u njih nisu rijetka oboljenja vjeđa, očne spojnice i rožnice.

U oftalmologiji su poznate dvije osnovne anomalije vezane uz položaj vjeđa. To su entropium (uvrnute) i ektropium (izvrnute) vjeđe. Entropium je promjena položaja vjeđe koji za posljedicu ima i promjenu položaja trepavica koje trajno mehanički iritiraju oko. Ovakva iritacija s vremenom prelazi u upalu čija je prognoza bez operacije loša. Stoga se u slučaju entropiuma preporuča što ranije izvršiti kiruršku obradu i korekciju. Entropij može biti prirođen i stečen. U toku života stečeni entropij pojavljuje se na jednom ili oba oka, dok se prirođen uvijek pojavljuje na oba oka.

Stečeni entropij je u pasa najčešće posljedica kroničnih konjunktivitisa.

Ovo oboljenje može biti posljedica virusnih, gljivičnih ili bakterijskih infekcija te alergija i mehaničkih iritacija iz okoline. Očna spojnica (konjunktiva) je prozirna, glatka i sjajna sluznica koja povezuje stražnju površinu vjeđa i očnu jabučicu. Akutni kataralni konjunktivitis (conjunctivitis catarrhalis acuta) je bakterijska upala spojnice karakterizirana povećanom prokrvljenošću oka, zbog čega je oko crveno te gnojnim iscjetkom iz oka. Bolest ima sklonost ka spontanom izlječenju - prolazi i ako se ne liječi, ali tada traje duže. Na spojnici oka vidljivi su znakovi upale: hiperemija (crvenilo), bolnost, otečenost. Oko postaje crvenkaste boje zbog povećane prokrvljenosti i izraženog crteža krvnih žila. Otok se manifestira kao zadebljanje spojnice (chemosis). Sekret je u početku bistar, vodenast, a kasnije postaje gnojan. Pri buđenju sasušeni sekret slijepi trepavice (krmelji).
Terapija konjunktivitisa se provodi lokalnom aplikacijom kapi i masti čiju djelatnu tvar čine antibiotici ili antibiotici u kombinaciji s kortikosteroidima. Terapiju treba provesti na pravilan način, što znači da se lijek treba aplicirati u točno navedenim vremenskim intervalima i kroz određen broj dana, koje će odrediti terapeut. Mast i kapi se apliciraju tako da se donji kapak lagano povuče prema dolje, a sam lijek se nanosi direktno u konjunktivalnu vrećicu. Ukoliko se lijek nanosi samo izvana, uspjeh će svakako biti upitan.

Bistar iscjedak, bez bolnosti, obično ukazuje na mehaničku ili alergijsku iritaciju. U blagim slučajevima mogu pomoći lokalni pripravci koji se nalaze u slobodnoj prodaji, tj. izdaju se bez recepta.

Zaključno, iako su kolege isključili entropium u Vašeg psa, neophodno je pratiti stanje oka i terapirati ga ciljano kako oboljenje ne bi poprimilo kroničan tok. Obzirom na navedena pasminska svojstva, svakako bi trebalo poduzeti sve mjere koje bi prevenirale nastanak stečenog entropiuma.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr