Odgovara:
Danijela Biban, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Želim kupiti ženku irskog setera,pa me zanima što o toj pasmini moram znati. Voljela bih da mi kažete nešto o tome. Puno hvala, Rita

O: Irski seter je jedna od najelegantnijih pasmina. Karakterizira ga ponosno držanje, a dojam upotpunjuje prekrasna, duga, gusta, glatka, tamnocrvena dlaka (boje mahagonija), koja je na krajevima lagano valovita.

U povijesti su korišteni za lov (ptičari), a danas su psi za pratnju ili se koriste kao sportski psi.

Irski seteri spadaju u velike pse, mužjaci su prosječne visine 64-69 cm (teški su 27-32 kg), a ženke 56-62 cm (teške su 25-29 kg).

Izrazito su živahni, veseli, zaigrani i energični, pa zahtjevaju puno kretanja i istrčavanja. Upravo zato, idealan vlasnik ove pasmine je osoba koja je sportski tip, voli duge šetnje i koja ima dovoljno vremena potrebnog za zadovoljavanje osnovnih potreba za kretanjem ove pasmine.

Ponekad su tvrdoglavi, stoga im je potreban dosljedan odgoj, ali sa dosta ljubavi i pažnje. Prema vlasniku su vrlo privrženi, sa djecom su izrazito strpljivi, dobro se slažu sa ostalim ljubimcima u kućanstvu, ali i sa drugim psima. Prema strancima su uglavnom prijateljski raspoloženi, stoga nisu dobri čuvari.

Duga dlaka zahtjeva svakodnevno češljanje, a povremeno ih treba trimati ili ošišati ''zastavice''.

Iako se radi o relativno zdravoj pasimini, postoji nekoliko nasljednih bolesti koje se kod irskog setera češće javljaju: displazija kukova, hipotireoidizam, von Wilebrandova bolest, dilatacija (i eventualna torzija) želuca, spondiloza, epilepsija, urođene bolesti srca, progresivna atrofija mrežnice, entropij.

OZNAKE: