Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Zanima me pasmina irski vučji hrt. Tražio sam na internetu, ali sam dobio malo informacija pa možete li mi reći nešto više o njemu (narav, karakter, temperament, socijalno ponašanje, vježbanje i sl.)
Hvala unaprijed.
Josip

O: Irski vučji hrt pasmina je domaćeg psa (Canis lupus familiaris), točnije lovačkog psa koji lovi prvenstveno na osnovu osjeta vida te brzine za razliku od osjeta mirisa i izdržljivosti kao što je to karakteristika za mnoge druge lovačke pse.

Irski vučji hrt je najviša psmina pasa te se kao takav najbolje prilagođava ruralnoj okolini no njegova srednja razina potrebe za energijom i aktivnostima svrstava ga u sve brojniju populaciju gradskih pasa.

Ova pasmina vrlo je stara, postoje indicije kako se razvio uz irskog vuka oko 8000 god. prije Krista ili je dospio u Irsku oko 3500 god. prije Krista zajedno sa prvim stanovnicima. Uzgajani su kao psi koji će služiti u ratu, a kasnije i kao čuvari domova ili stoke.

Najkarakterističnija osobina ove pasmine je njegova veličina. Mužjaci su visine u grebenu od 85-90 cm dok su ženke visine od 50-100 cm, prosječne su težine od 46-70kg.

Irski vučji hrt nježnog je temperamenta, strpljiv, velikodušan, promišljen i inteligentan, a vrlo je dobrog ponašanja sa djecom. Ponosni su i voljni izvršavati naredbe, bezuvjetno su odani svojem vlasniku i obitelji. Po prirodi nisu psi čuvari, ali mogu imati zastrašujući dojam zbog svoje veličine. Skloni su pozdraviti svakog gosta pa nisu osobiti u nadgledanju i obavještavanju, no ukoliko osjete da im je vlasnik u opasnosti neustrašivi su. Iako su veličinom veliki psi, prilično su senzibilni, zahtijevaju pozitivnu okolinu, ohrabrujući stav i ne prezahtjevne metode učenja.

Od samog dolaska u novi dom, psića treba učiti vježbama osnove poslušnosti, a učiti ga otpočetka na hodanje na povodcu dok ne postane prejak i prevelik. Relativno lako uči, a zahtijeva gospodara koji je čvrst ali nježan, dosljedan vođa. Pristupajući na ovaj način sa dosta razumijevanja kako psi uče i pamte, suživot će biti na obostrano zadovoljstvo s obzirom da brzo shvaćaju i čine ono što ste naumili. Također, treba voditi računa da štene stekne mnogo samopouzdanja kako bi izrastao u staloženog i pozdanog psa.

Općenito o ponašanju pasa pisala sam ovdje.

Što određuje ponašanje psa?

O osnovama učenja poslušnosti u pasa pisao je kolega Dragan Vešović, dr.vet.med. ovdje.

Irski vučji hrt dobro se slaže i sa drugim psima kao i sa drugim životinjama ukoliko sa njima odrasta.

Irski vučji hrt kasnozrela je pasmina. Svoj potpuni rast i razvoj završava tek u starosti dvije godine. No, zbog svog brzog rasta zahtijevaju kvalitetnu ishranu. U štenećem dobu vrlo je bitno izvoditi psića u šetnje najviše zbog mentalnog razvoja i zdravlja, a treba izbjegavati dugotrajne i naporne vježbe jer mogu biti prezahtjevne za mladi organizam u razvoju. Smatra se kako je dob od 18 mjeseci prihvatljiva za dugotrajnije šetnje, trčanja i druge aktivnosti u irskog vučjeg hrta.

O prehrani šteneta gigantske pasmine pisala sam Prehrana šteneta gigantske pasmine
O utjecaju kretanja na koštano-zglobni sustav šteneta velike pasmine ovdje 

Za sve dodatne informacije o prehrani i njezi slobodno se obratite veterinarima Pet centra.

OZNAKE: