martina_k

 
Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 


P:
Imam malog Westia. Star je 10 godina. Prije pola godine pojavio mu se maleni iscjedak ispod oka. Veterinar nam je dao kapi za oči, uvjeren da je problem u oku i da zbog toga curi. Kada nije pomoglo, obratili smo se drugom veterinaru koji nam je dao tekućinu da to čistimo i mast od koje bi trebalo proći. Kad ni to nije pomoglo, odveli smo ga trećem veterinaru koju sumnja da je riječ o cisti iznad zuba i da zbog toga dolazi do iscjetka. U međuvremenu taj iscjedak je sada postao jedna velika kugla koja se teško čisti i svakog dana je sve veća. Savjetovali su nam da ga vodimo na vađenje zuba. Zanima me vaše mišljenje što mislite o čemu je riječ i što je najpametnije napraviti. Pas nije nervozan i ne pokazuje da ga išta boli. Hvala. Mirjana

O: Kao što su Vam kolege predložile, potreban je Rtg snimak čeljusti,da bi se dijagnosticirao ili ne bolestan zub i korijen. U međuvremenu trebalo bi započeti terapiju antibiotikom koji ima veliku moć prodiranja i lječenja tvrdog tkiva poput kosti čeljusti,sinusa i zuba kako bi zaustavili širenje upale i moguće infekcije, jer ovakava promjena temelj je razvitka novotvorevina ili tumora.

Nakon završene terapije trebalo bi napraviti Rtg snimku i donjeti točnu dijagnozu.Inače,najčešći znakovi upale odnosno bolestu zubiju su: loš zadah, trljanje šapicom po njušci, absces sa gnojem bliz desni, pojačano slinjenje sa primjesama krvi, kihanje posebno u toku infekcije zuba, vrlo crvene desni, slomljeni zub,pas ne dopušta diranje glave i nuške, promjenjeno ponašanje, gubitak apetita i tjelesne težine. Ako ovi simptomi nisu zamijećeni, možda se radi o psljedicama uboda insekta ili ugriza manje životinjice tokom šetnje, ili slučajnog uboda metalnim predmetom ili trnom ili o upali suznog kanala ispod oka. Uglavnom, potreban je detaljan pregled, terapija i kirurški zahvat ako se radi o upali zuba i njegovog korijena.

OZNAKE: