Odgovara:
Danijela Biban, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam psa mješanca, manjeg je rasta, star 7 godina. Prije tri dana počeo je pokazivati simptome "obrnutog kihanja" (našla sam taj pojam na forumu kućnih ljubimaca, uglavnom, točno te simptome je počeo pokazivati). Pročitala sam da je to relativno bezopasno, i odlučila sam pričekati i vidjeti hoće li proći. Nakon tri dana se smanjilo to "obrnuto kihanje", ali je počeo kihati i počeo mu je curiti nos (prozirna vodica). Da li je to prehlada ili možda pokazatelj nečeg ozbiljnijeg? Preporučili su mi Ehinaceu, koju sam mu počela dodavati prehrani, također mu kapam nos 2x dnevno. Inače, nije pokazao promjenu u ponašanju, tj. živahan je, dobro jede, pije i spava, samo mu to kihanje smeta. Hvala Vam na pomoći, Ivana

O: Iscjedak iz nosa može biti simptom različitih bolesti gornjih dišnih puteva (rinitisa, sinusitisa) ili se može javiti kao posljedica inhalacione alergije. Osim toga, može biti i popratni simptom nekih drugih, najčešće virusnih bolesti.

O kihanju je već ranije pisala kolegica Mlinar-Gruja, dr.vet.med. i njen odgovor možete pročitati ovdje:
Kihanje .

''Obrnuto kihanje'' je naziv za pojavu u kojoj istovremeno dolazi do suženja dušnika i ubrzanog udisanja zraka, uz pojavu karakterističnog zvuka koji nalikuje na hrkanje ili davljenje.

Uzroci ovog oblika disanja su nepoznati, iako se smatra da se češće javljaju u stresnim situacijama, kao posljedica iritacije inhalacionim alergenima ili su popratna pojava u situacijama kad je pas izrazito ekscitiran. Sama pojava može trajati nekoliko sekundi, a zatim spontano prolazi. Uglavnom se češće javlja kod manjih pasmina. Ukoliko se ovo stanje povremeno javlja, nije zabrinjavajuće.

Iako ste samoinicijativno započeli sa terapijom, nisam shvatila je li imala efekta ili ne, stoga bih Vam savjetovala da vašeg ljubimca ipak odvedete kod veterinara na pregled jer će se jedino na taj način moći utvrditi radili se kod njega o ''obrnutom kihanju'', problemima sa srcem ili nekoj trećoj bolesti koja ipak može zahtijevati stručno liječenje.

OZNAKE: