sonja vojnovic joomla


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam staforda starog 18 mjeseci i konstantno na spavanju, dok se proteže ili čak nekada od sreće zna mu iskapati iz spolovila. Zanima me što je to i kako riješiti taj problem?

Stjepan

O: Iz Vašeg upita, nažalost, nije moguće razaznati o čemu se točno radi jer nema opisa sadržaja koji se pojavljuje.

Kod pasa je moguća pojava inkontinencije, a to je nemogućnost kontrole mokrenja ili defekacije. Najčešće se javlja kod starijih životinja, zatim nakon ozljeda kralježnice i zdjelice, kao posljedica hormonalnog poremećaja, a moguća je i kod urođenih deformacija urogenitalnih organa. Za kontrolirano mokrenje odgovorna je normalna funkcija živaca i mišića odnosno sfinktera mokraćnog mjehura. Inkontinencija može biti uzrokovana neurološkim faktorima i onima koji nisu neurološkog porijekla.

Za početak je važno razlikovati radi li se o inkontinenciji odnosno nekontroliranom mokrenju ili namjernom (kontroliranom) mokrenju koje se najčešće javlja zbog psiholoških promjena kod životinje (npr. inat, dosada, dugotrajno izbivanje vlasnika, itd.). Da bi se dijagnosticirala inkontinencija potrebno je pregledati životinju i napraviti pretrage urina i krvi, RTG i ultrazvuk da bi se ustanovilo što je uzrok. Ovisno o  uzroku određuje se i terapija.

Iscjedak iz spolovila može biti i posljedica balanopostitisa (upala glansa penisa i prepucija), koji je dosta čest kod pasa, a najčešće se javlja kod nekastriranih životinja. Uzroci balanopostitisa mogu biti bakterijske infekcije, ozljede, strana tijela, tumori, itd. Simptomi koji se javljaju su žućkasti ili žućkasto zelenkasti iscjedak koji je vidljiv na otvoru prepucija, katkada krvavi iscjedak, prekomjerno lizanje, neugoda, a moguće je otečenje u području penisa i prepucija. Kod težih slučajeva moguća je i gubitak apetita, letargija i povišena temperatura. Dijagnoza se postavlja na temelju nalaza koje dobivamo pregledom. Uz pregled prepucija i penisa potrebno je napraviti i neke osnovne pretrage kao što su diferencijalna krvna slika i biokemija te analiza urina. Nalazi ovih pretraga su kod balanopostitisa najčešće u granicama normale. Bakteriološkom i citološkom analizom uzorka iscjedka se može identificirati uzročnik, a zatim pomoću antibiograma odrediti točna antibiotska terapija. Blage upale se mogu liječiti ispiranjem penisa i prepucija. U ponudi Pet centra se nalazi Peclan, otopina za čišćenje prepucija. Peclan se koristi za čiščenje i njegu prepucija kod pasa da bi se spriječila bakterijske ili gljivične infekcije. Preporučeni tretman traje prvih pet dana, a preostali tretman može biti ograničen na jednanput dnevno,  svaka dva dana, kroz  periodu od 10 dana.

Savjetujem Vam da se obratite veterinaru koji će pregledati psa i utvrditi o čemu se radi, odnosno uzrok pojave iscjedka. Prema nalazu će odrediti odgovarajuću terapiju.

OZNAKE: