petra franko


Odgovara:
Petra Franko, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Hvala Vam na prethodnom odgovoru. Štenci su zdravi i lijepo napreduju. Imam pitanje vezano za kuju. Čitao sam na forumima da bi se krvarenje i iscjedak trebao povući u roku mjesec dana, no prateći je kroz zadnjih par dana, primjetili smo da još uvijek krvari. Je li normalo da se to javlja i duže od mjesec dana ili...?

Srdačan pozdrav,
Silvio

O: Nakon poroda kod rodilje nastupa period zvan puerperij, u kojem nestaju promjene uzrokovane gravidnošću i porođajem, a odvijaju se fiziološki procesi involucije organa spolnog sustava, posebno maternice, pri čemu se ona skuplja, smanjuje i vraća u prvobitno stanje. Rodnica i stidnica prestaju biti oteknute i crvene.

Također, mliječne žljezde počinju s lučenjem prvog majčinog mlijeka (kolostruma) čime započinje period laktacije, ciklička aktivnost jajnika ponovno se uspostavlja.

Kontrakcije mišićnog sloja maternice nastavljaju se još nekoliko dana i njihova je funkcija pomagati proces pražnjenja i čišćenja preostalih dijelova oljuštenog tkiva maternice i tekućine (tzv. lohija ) kojeg vidimo kao iscjedak iz rodnice.  Tijekom prvih 7-10 dana lohije su obilnije, tamno smeđe, čokoladne do zelene boje (razgradnjom krvi zbog ljuštenja placente nastaje zeleni pigment), kasnije su sve više prozirne, a na kraju imaju izgled bezbojne do crvenkaste sluzi. Lohije se cijede do 3.tjedna po porodu i inače su bez mirisa, a ako bi došlo do promjene njihovog izgleda i mirisa to bi bio znak neke patologije puerperija.

Oprez je nužan ako su lohije kremaste boje i konzistencije s upečatljivim neugodnim mirisom. To ovisi o higijenskim prilikama u kojima životinja boravi, da li se kvalitetno hrani, koliko se kretala za vrijeme graviditeta, te o težini poroda.

Niste također napisali ništa o tijeku samog poroda, je li sam porod bio uredan ili je on bio težak, jeste li Vi pomagali porodu ili veterinar, je li to bio njen prvi porod, je li trajao predugo vremenski pa se kujica dosta izmučila, koliko štenaca je oštenila, jesu li sve posteljice uredno izašle poslije svakog štenca?  To su neka od pitanja prema kojima možemo odrediti da li je to produljeno vrijeme izlučivanja lohija opravdano zbog otežanog poroda ili prvog poroda pa se ženka umorila i spolnim organima treba dulje vrijeme za oporavak.

Također je važno kako se Vaša ljubimica ponaša, ako je ona živahna, normalno jede i pije, nema temperature, lohije su prozirno-crvenkaste boje i bez mirisa pratite situaciju još nekoliko dana (recimo 4-5 dana), ako se do tada stanje ne povuče, savjetujem da otiđete Vašem veterinaru da učini kompletan klinički pregled kuje jer se može raditi o patologiji puerperija.

OZNAKE: