Povratak

Iscrpljenost kuje nakon okota i laktacije / Pravilna prehrana za kuje u laktaciji

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
zdravka_rumiha1

 
Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb   


P:
Imam ženku zlatnog retrivera koja se okotila prije mjesec dana. Ima 9 psića. Jako je iscrpljena, pa me zanima kako da joj pomognemo da se što prije oporavi, počeli smo malene hraniti tako da njoj bude lakše. Imate li Vi još kakvih savijeta. Unaprijed hvala.
Lijep pozdrav. Maja

O:
Štenci Vaše ljubimice u dobi su kada se obično počinju odbijati od sisanja o čemu možete više pročitati u odgovoru kolege Ivana Marića, dr.vet.med. na Odbijanje od sisanja. Zasušivanje kuje je prirodan proces i osim intervencije vlasnika u smislu korekcije prehrane, za povratak mliječne žlijezde u prvobitno stanje nije potrebna nikakva pomoć. Mliječnu žlijezdu ne treba izdajati niti dirati u to vrijeme.  Štencima treba ponuditi kašice, namočenu suhu hranu za štence, svježi kravlji sir ili jedan od mliječno-kiselih produkata (jogurt). Također bi trebalo smanjiti kontakt kuje i štenaca, odnosno pustiti štence kuji samo dva puta tokom dana (ujutro i predvečer) a jedino u prvih dan do dva tri do četiri puta dnevno.

Mladi psi moraju se početi navikavati na samostalan život i početi jesti "pravu" hranu, a ne samo sisati majčino mljeko koje je sada vrlo loše kvalitete i ne pruža dovoljno hranjivih tvari potrebnih za intezivan rast šteneta. Sama skotnost i okot veliko su opterećenje za organizam kuje. Neadekvatna ishrana, dob i stres mogu dovesti do iscrpljenosti, a posljedično tome i do niza poremećaja. Kuja bi nakon okota trebala ostati u istoj kondiciji kao i prije parenja. Pošto niste spomenuli kojom hranom hranite kujicu, preporučila bih Vam hranjenje jednom od superpremium hrana koje podmiruju sve nutritivne potrebe pasa: Brit Care Adult Large Breed, Hill's Adult Large Breed, Eukanuba Adult Large Breed, Royal Canin Maxi Adult ili Golden Retriever Adult, Pro Plan Adult Large Breed Robust.

Visokovrijednim i lakoprobavljivim sastojcima ovakve hrane će joj omogućiti optimalan povratak kondicije a svakako u ovisnosti o brzini oporavka (očekivano je poboljšanje stanja kroz period od dva do tri tjedna) morati ćete razmisliti i o odlasku kod Vašeg veterinara da obavi opći klinički pregled kujice te ostalim dijagnostičkim metodama utvrdi zdravstveni status te Vas prema nalazima pretraga dalje savjetuje o prehrani njezi ljubimice.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr