Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam 6 mjeseci starog pekinezera i počeli su mu otpadati zubići. Ponekad mu krvari iz usta i dosta je neugodan miris, pa bi me zanimalo kako da mu olakšam tu fazu i može li se ikako ublažiti taj neugodan zadah? Hvala,
Sandra

O: Štenci se rađaju bez zubi. Mliječni zubi počinju izbijati u dobi od 25 do 30 dana, a potpuno su vidljivi do 45. dana starosti. Štene ima ukupno 28 mliječnih zubi, 12 sjekutića, 4 očnjaka i 12 predkutnjaka. U dobi od 3 - 4 mjeseca mliječni zubi postaju istrošeni, klimaju se, te počinju ispadati.

U dobi od 4 mjeseca počinju izbijati sjekutići, da bi potpuno izbili do 5. mjeseca starosti. U petom mjesecu starosti vidljivo je izbijanje prvog pretkutnjaka u donjoj čeljusti, a sa 6 mjeseci pojavljuju se očnjaci. Kutnjaci izbijaju posljednji, između 6. i 9. mjeseca starosti. U fazi izmjene zuba vrlo se često javlja krvarenje zubnog mesa, što ne bi trebalo komplicirati situaciju, a javlja se kao posljedica prodora stalnog, relativno oštrog zuba. Da bi svome ljubimcu olakšali stanje preporučujem Gingisan gel od Vetoquinola ili Beapharopv gel sa propolisom, koji osim što ublažavaju ovakvo stanje djeluju i protuupalno, te smiruju nadraženost zubnog mesa.

Pas ima 42 stalna zuba, koji se sastoje od 12 sjekutića, 4 očnjaka, 16 predkutnjaka i 10 kutnjaka. Psima treba redovito pregledavati zube, kako bi zamijetili eventualnu prisutnost kamenca na zubima. Kamenac uzrokuje upalu zubnog mesa, te se zbog razvoja infekcije pojavljuje neugodan zadah.

Još dok je štene savjetujem da Vašeg psa naučite na četkanje zubi. U našim trgovinama u ponudi imamo četkice za zube, paste s okusom mesa i paste s biljnim ekstraktima. Osim navedenog, možete koristiti posebne kosti za čišćenje zubi od Pedigreea ili Greenies poslastice s klorofilom, tablete za žvakanje, te sprejeve za neutralizaciju neugodnog zadaha.

Svakako obratite pozornost i na hranu kojom hranite Vašeg ljubimca, jer ponekad i hrana može biti uzrok neugodnog zadaha. Savjetujem svakako jednu od sljedećih hrana za štence: Alleva, Hills, Eukanuba i Royal Canin. Takve hrane sadrže i formulu za čišćenje zuba, ali svakako uz ovakvu hranu je preporuka i redovita higijena usne šupljine.

Halitoza ili neugodan zadah može biti i posljedica organskih oboljenja kao što su dijabetes, bolesti bubrega, probavnog sustava i bronha. Ponekad se može javiti i nakon uzimanja nekih lijekova, virusnih ili metaboličkih bolesti.

Kako bi se utvrdio pravi uzrok neugodnog zadaha savjetujem da se obratite svome veterinaru, a prema dijagnozi i započelo sa eventualnom terapijom.

OZNAKE: