Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Petra Svačića 61, Osijek

P: Imam pudlu, ženku, staru 5 godina. Primjetila sam da ju pri nekom pokretu nešto zaboli, tj. zacvili. No, to se desi čak i kad leži (miruje). Unazad par dana nije tako jako vesela kao inače i to samo u kući. Kada smo vani ponaša se normalno (kao da zaboravi ili joj odgovara kretanje, trčanje). Detaljno smo ju isprepipali (noge, leđa, vrat), istegnuli, stisnuli, no nije bilo nikakve reakcije. U čemu bi mogao biti problem? Unaprijed puno hvala, Tina

O: Prema opisanom, moguće je da je došlo do istegnuća jednog od mišića, koje se očituje bolnošću samo u određenom položaju ili pokretu.

Psi mogu istegnuti jedan ili više mišića prilikom igre, skakanja s povišenog  ili  uvis, pri naglom pokretu nakon mirovanja.

Bolnost koja se očituje prilikom  mirovanja se može smanjiti, kad se mišići razgibavaju ili "zagriju", tj. kad izađete  sa psom u šetnju. Psi često i zanemare bolnost u želji da izađu van, kako bi istražili nove mirise i sreli svoje pseće prijatelje.

Prilikom istegnuća mišića dolazi do prekomjernog istezanja mišićnih vlakana, koja mogu i djelomično popucati, ali tada dolazi do oticanja i hematoma (podljeva) koji se može primjetiti samo ako je mišić ispod kože.

Kako bi se sa sigurnošću utvrdilo o čemu je riječ, najbolje bi bilo da odvedete Vašu kujicu na pregled kod veterinara.

Nadam se da će Vam ove informacije koristiti.

OZNAKE: