dragan_vesovic


Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam hrvatskog ovčara starog 6 mj. Zanima me smijem li ga istrčavati uz bicikl jer mu šetnje nisu više dovoljne, nakon šetnje je opet aktivna i zaigrana. Ivan

O: Ne postoji neki univerzalno točan odgovor na Vaše pitanje. Naime, to ovisi o mnogim čimbenicima (veličina ljubimca, vremenski uvjeti, površina za šetnju, zdravlje,..).

Kako je Vaš ljubimac hrvatski ovčar, za pretpostaviti je da mu se treba osigurati mnogo kretanja i fizičke aktivnosti. Kao što ste i naveli, isto mu i osiguravate u odgovarajućim količinama.

Također, moguće je ljubimca dodatno istrčavati uz bicikl. Međutim, ovdje je bitno napomenuti da je ljubimac taj koji bi trebao diktirati sam tempo kao i interval trčanja uz bicikl. Moguće je u početku postupno privikavati ljubimca na kretanje uz bicikl.

Na takav način uspjet ćete ga navesti na "pravilno" kretanje uz bicikl kao i postupno ga priviknuti na etape kretanja. Naravno, ovdje nemojte zaboraviti da je Vaš ljubimac još uvijek štenac (još uvijek se razvija) te bi sami intervali kretanja trebali biti relativno kratki te bez svih dodatnih naprezanja. Također, uzmite i u obzir ove vrućine te osigurajte ljubimcu dovoljno vremena za odmor u hladu kao i dovoljne količine vode.

U svrhu pravilna rada kao i osiguravanja dostatne vježbe ljubimcu, zgodno je obratiti se i udrugama za odgoj i edukaciju pasa. Stručnjaci po tom pitanju u prije navedenim školama biti će u mogućnosti pomoći Vam u određivanju najprikladnijih načina vježbi i intervala kretanja u skladu s dobi, pasminom kao i potrebama samog ljubimca. Također, biti će u mogućnosti odgovoriti Vam na sva pitanja koja će Vam koristiti da osigurate optimalnu kvalitetu života ljubimca.

OZNAKE: