Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam 8.mj. njemačkog ovčara kojem dajem dva puta dnevno jesti, kombiniranu hranu (suha hrana, konzerve, pašta za pse, kuhane kosti i ostaci ljudske hrane). Pokušavamo ga hraniti što raznovrsnijom hranom, međutim često mu dođe period (oko dva puta mjesečno) kada po dva do tri dana ne pojede ništa. U tom periodu prevrće posudu s hranom te je rasipa po cijelom boxu, te ljutito baca posudu. Osim toga, nismo primijetili nikakve bitnije razlike u njegovom ponašanju (nije agresivan prema ukućanima, redovito ga vodimo u šetnju, puštamo da se rastrči) U čemu je problem?
Hvala, Sanda.

O: Psima nije preporučljivo davati ostatke ljudske hrane, niti kuhane kosti. Od "ljudske hrane" smiju jesti samo kuhano meso (piletinu, govedinu, janjetinu, puretinu), ribu i povrće, te rižu, tjesto, žgance i voće, a od mliječnih proizvoda jogurt, kiselo mlijeko, acidofil, svježi kravlji sir i druge kiselo-mliječne proizvode (ali ne smiju mlijeko, šlag, sladoled). Ako psu dajete ljudsku hranu, uvijek postoji šansa da odbija pseći dehidrat i konzerve, čekajući svoj omiljeni obrok.

Dehidrirana i konzervirana hrana za pse su kompletne hrane što znači da sadrže sve što je potrebno za rast i razvoj psa te da zadovolji sve nutritivne potrebe odraslog psa (bjelančevine, masti, minerale, vitamine...).

Psi su zapravo svejedi i imaju manje okusnih tjelešaca na jeziku i spremni su pojesti gotovo sve što sadrži hranjive tvari. Ako pronađu hranu (otpatke), brzo će pojesti što više mogu (život u čoporu je natjecateljski, pa tko jede prvi i najviše, dobije najkvalitetniju hranu).

Hranjenje psa ostacima sa stola je cilj da se psu poveća raznolikost jelovnika, što je pogrešno. Različiti proizvođači iz tog razloga imaju hranu različitog okusa npr. Alleva za odrasle pse dolazi u čak pet okusa: patka i ječam, piletina i riža, janjetina i riža, riba i riža te piletina i riba. Ako pas dva puta mjesečno odbija hranu, a veseo je, ima dobru probavu (stolica dobre konzistencije i boje) i nema nikakvih drugih zdravstvenih problema (ne kašlje, ne kiše, ne napinje se kao da će povratiti i sl...), i ako niste posebno primijetili da taj dan traži i jede travu (gastritis), nemojte se zabrinjavati jer možda jednostavno nije gladan jer se prejeo dan ranije.

OZNAKE: