Povratak

Iznenadna agresija i odgoj mopsa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr.vet.med.,
Pet centar Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Imam mopsa starog dvije godine. U posljednje vrijeme nekontrolirano napada ukućane, agresivan je, laje na sve i svakoga. Nisam čula da je mops ikada bio agresivan. Redovno je bio na pregledima i cijepljen je protiv bjesnoće i svih bolesti.
Natalija

O: Male pasmine nerijetko (zbog svoje malenkosti) završe pseće djetinjstvo bez pravog odgoja. Vlasnici su u njih često zaljubljeni i zbog toga nisu do kraja dosljedni u odgoju, a psi to iskoriste i provode svoju volju. 

To iskazuju tako da laju na sve i svakoga, reže, ne daju se približiti hrani i zdjelici ili svojoj igrački, stan smatraju svojim teritorijem i ne puštaju unutra niti ukućane, a kamoli goste.

S odgojem treba započeti odmah, zatražiti pomoć stručnjaka u odgoju pasa, a do tada nastojati promjeniti agresivno ponašanje svoga ljubimca tako da ga se ignorira prilikom njegovog ispada, dati mu jesti u određeno vrijeme kroz 15-tak minuta, a potom maknuti zdjelicu, voditi ga u šetnju kada Vi to odlučite, a prilikom izlaska iz stana vlasnik mora prvi izaći kroz vrata, ako to ne uspijete (pas laje i hoće prvi van) - skinite kaput i cipele, odložite vodilicu i ignorirajte psa neko vrijeme, te pokušajte ponovno. Ako Vas napada u stanu, Vi morate reagirati hrabro, odlučno i u roku od 30-60 sekundi od ispada i to tako da nešto pojačanim glasom ga opomenete (ne fizički kažnjavati) te potom psa pritvorite na 5-10 minuta u tamnu i praznu prostoriju (npr. kupaonica) dok se ne primiri i počne ponašati kao pravi kućni ljubimac.

Odgoj će potrajati, učitelj mora biti jedan od ukućana koji će biti dosljedan, uporan i strpljiv.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr