Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Moj pas, 2 godine star shih tzu Kiki, zadnjih otprilike 6 mjeseci , u razmacima od 1 - 2 tjedna odjednom se počne "gušiti" - kao da nema zraka (u ustima i nosu mu nisu nikakva strana tijela ili predmeti). Iako može doći do zraka izgleda kao da se guši. On se uplaši i spusti rep ili se sakrije ispod kreveta. Mi ga smirujemo i dajemo mu vode, ali to ne pomaže nego se smiri za 1, 2, 3 minute, nekad više, nekad manje. Vodili smo ga kod veterinara i njima sve objašnjavali ali oni kažu da se ne može ugušiti, a ne znaju zasto to radi. Je li moguće da je to od blažeg gastritisa - kojeg on možda ima - tako su rekli veterinari, ili od nekog šoka kada je bio štene?

Ja bih Vas molila da mi pomognete i date mi neke savjete kako postupiti kada se počne tako grčiti i gušiti i koji je razlog tome, jer je sad maloprije imao takav "napadaj" pa me to još više zabrinulo. Ne mogu ga gledati kako se muči!
Hvala Vam na pomoći, Dajana

O: Kašalj je refleks izazvan nadražajem određenih dijelova dišnog sustava koje nazivamo tusigene zone. Posebno je osjetljiva sluznica grkljana i sluznica u predjelu račava dušnika. Drugi dijelovi dušnika i veliki bronhi znatno su manje osjetljivi, dok su sitni ogranci bronhalnog debla i alveole potpuno neosjetljivi za refleks kašlja. Životinje bolesne na plućima kašlju ako je istovremeno patološkim procesom zahvaćena i sluznica velikih bronha ili porebrica. Visceralna i parijetalna porebrica, dio ždrijela i nosa također pripadaju vrlo osjetljivim tusigenim zonama. Kao podražaj na kašalj najčešće djeluje razvoj upalnog procesa, prisutnost sekreta i krvi, prašina, strana tijela, plinovi, dim ili hladni zrak.

"Gušenje" koje Vi spominjete može biti posljedica srčanih bolesti ili kolabirane traheje. Trahea je organ kroz koji zrak struji u i iz pluća i građen je od hrskavičnih prstenova. Iz nepoznatog razloga trahea izgubi rigidnost i kolabira i gubi svoju čvrstu strukturu. Simptomi ovakvih poremećaja najčešće se jave kod pojačanih fizičkih napora, uzbuđenja, lajanja, tj. svih stanja koje ubrzavaju disanje. Očituju se problemima disanja - što pas jače pokušava udahnuti to trahea više kolabira i onemogućava prolaz zraku. Poprilično neugodno je za vidjeti, jer je jako slično gušenju. Kako se naglo javi ubrzo i prestaje i pas normalno dolazi do daha. Nakon toga moguć je i kašalj koji podsjeća kao da pas pokušava pročistiti dišne puteve.

Budući da ste psa odveli veterinaru i da je dijagnoza postavljena, poslušajte savjete koje Vam je dao Vaš veterinar. Bez pregleda psa općenito je nemoguće postaviti dijagnozu, ono što je gore navedeno su samo još neki od problema koji mogu dovesti do problema koje ste naveli da ima Vaš psić.

Mnogo pasa normalno žive sa ovim problemima, ali s ograničenom aktivnošću, jer je to jedan od osnovnih načina na koji se može spriječiti "gušenje". Kod učestalih "napadaja" postoji rizik od oštećenja pluća te pogotovo srca, jer su kod takvih stanja u izuzetnom opterećenju i stresu. Također treba voditi računa o tjelesnoj masi psa - kod pretilih pasa rizik je povećan. Možda ne bi bilo loše (u slučaju da se radi o upalnom procesu) da psu neko vrijeme dajete konzerviranu hranu, a ne dehidrat kako mu suha hrana ne bi dražila dušnik. Niti voda, niti hrana koju psu dajete ne smije biti hladna iz hladionika već hrana mora biti poslužena na sobnoj temperaturi, a voda iz slavine.

Nipošto psiću nemojte stavljati ogrlicu, već ormicu koja ide oko ramena. Ogrlica može dodatno pogoršati stanje, jer se vrši dodatni pritisak na traheu.

U trenutku kada pas ima napad, ostavite ga da se smiri u hladnoj i zamračenoj prostoriji i nikako nemojte paničariti i vikati jer od panike ćete ga još više uzbuditi, pa će napad gušenja biti jači.

OZNAKE: