Povratak

Iznenadna smrt pomerijana

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imala sam psića 14 tjedana, rasa pomerijan. Redovno je dobijala vakcine i bila zdrava. Prije par dana primjetili smo da teško diše. Iduće jutro njeno stanje se bilo pogoršalo tako da smo je odnijeli veterinaru. Oni su obavili snimke i rekli nam da ima tekućinu u plućima i da je njeno srce veliko za njenu veličinu. Dali su joj kisik i antibiotik. 12 sati se patila i umrla. Veterinari nam nisu mogli obrazložiti dijagnozu. Ne razumijem kako je moguće da se pas, kojem mu je bilo 3 mjeseca i bio je zdrav, za jedan dan razboli i da umre. Nije nam dala vremena da je uputimo specijalisti za bolju njegu. Moje pitanje za Vas je - da li Vi imate ikakvu ideju o razlogu njene tako brze smrti? Iskreno hvala. Snježa

O: Njemački špic je pasmina malih pasa, a jedna je od najstarijih u srednjoj Europi. Od nje potječe veliki broj drugih pasmina. Drugi naziv za ovu pasminu je i pomerijan.

Dugogodišnjom selekcijom pasa, u smislu odabira jedinki standardnih svojstava, čovjek je narušio utjecaj prirodne selekcije. Stoga se, na žalost, u određenih pasmina ili pasa križanih u bliskom srodstvu javljaju mnoge nasljedne bolesti, a poznate su i pasminske predispozicije za određena oboljenja.

U Vašeg šteneta se najvjerojatnije radilo o zatajenju srca. Zatajenje srca je posljedica urođenih ili stečenih srčanih grešaka. Greške srca označuju različite strukturne i morfološke promjene na srčanim zaliscima i otvorima zbog različitih patoloških procesa, kao i promjene nastale u razvoju srca. Ispitivanja učestalosti pojedinih urodenih srčanih mana u pasa su pokazala da je najčešća urođena mana ductus arteriosus Botalli persistens, zatim pulmonalna i aortna stenoza, te insuficijencije srčanih zalistaka.

Prognoze kod ovih mana zavise o veličini defekta i kompenzatornim mehanizmima srca. Pri većini se, uslijed slabosti srca, javljaju komplikacije u cirkulaciji (staza krvi u venoznom dijelu krvotoka, u plućima, jetri i bubrezima), te životinja može uginuti u vrlo kratkom periodu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr