franjo_hrgota


Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Pas mi je umro od moždanog udara prije tjedan dana. Veterinar nije 100% siguran da je moždani.Povratio je 1 put, bio je dezorijentiran, dosta je balio, nije mogao kontrolirati veliku nuždu i nije se mogao održati na nogama. Zanima me je li moglo biti nešto drugo osim moždanom. Unaprijed hvala. Toni

O: Vrlo nam je žao zbog Vašeg gubitka ljubimca.

Moždani udar se javlja rijetko kod pasa. Iako, zapravo nema vjerodostojnih podataka o učestalosti njegove pojave, niti približno često ne dolazi kako kod ljudi. Bolesti krvnih žila, koje su glavni uzrok nastanka moždanog udara, rijetke su kod pasa. Za objektivnu dijagnozu moždanog udara mora se provesti magnetna rezonancija ili kompjuterizirana tomografija, pretrage koje su skupe i nisu u rutinskoj upotrebi u veterini. O moždanom udaru kod pasa možete više pročitati  u odgovoru Moždani udar: uzroci i način postavljanja dijagnoze / Liječenje i vitaminski dodaci prehrani.

Na temelju simptoma koje ste naveli, teško je i posumnjati na neku konkretnu bolest. Simptomi su zaista previše općeniti da bi upućivali na neki organski sustav. Onako kako ste ih naveli, mogu govoriti o terminalnoj fazi npr. slabosti srca. Moguće je također da se radi o trovanju, pretpostavljam da su simptomi nastupili naglo i bez ikakave najave, što je moguće kod trovanja. Također, naglo uginuće može nastupiti zbog subaortalne stenoze, tromboembolije, krvarenja, aneurizme. Navedeni problemi mogu nastati primarno, za sebe ili kao posljedica nekih drugih infektivnih ili neinfektivnih bolesti.

OZNAKE: