Povratak

Iznenadni napadaj uz gušenje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
franjo_hrgota

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Imam mopsa starog 14 mjeseci. U posljednjih mjesec dana je sve krenulo nizbrdo, ozlijedio si je oko, pregledan je pa je bio na terapiji, međutim, najviše me zabrinjava što ima sve češće "napadaje". To izgleda kao da se guši, traje od par sekundi pa do par minuta, koči se i sav je izbezumljen. Noćas je bilo još gore, koprcao se u svojoj košari, puštao čudan zvuk kao da plače i pomokrio se, što nikad ne radi. Možete li mi reći što se zbiva?

Hvala! Marina

O: Problem koji navodite može biti posljedica različitih poremećaja, prvenstveno živčanog  sustava, ali potencijalno i nekih drugih.

Najprije, može se raditi o epilepsiji u čijoj osnovi leži poremećaj u prijenosu nervnih impulsa. O tome možete više pročitati u istoimenom ranijem odgovoru Epilepsija.

Postoji mogućnost da se radi o vestibularnom sindromu, a radi se o općenitom pojmu koji opisuje bolesti vestibularnog sustava. Vestibularni sindrom može biti tzv. "periferni" i "centralni". Simptomi su vrlo slični kod jednog i kod drugog. Uzroci perifernog su: bolesti srednjeg ili unutarnjeg uha (infekcije ili tumor), nazofaringealni polipi, traume glave, toksičnost nekih lijekova, slabije aktivna štitnjača, kongenitalno ili idiopatski.  Uzroci centralnog vestibularnog sindroma: krvarenje mozga ili infarkt, infekciozni encefalitis (bakterijski, virusni ili gljivični), meningoencefalitis, trauma glave, toksični lijekovi, cista mozga, tumor mozga (primarni ili metastatski), nedostatak tiamina, neurodegenerativne bolesti.

O iznenadnim gušenjima pisala je kolegica Davorka Balantin dr. med. vet. u ranije objavljenom odgovoru Iznenadna gušenja.

S obzirom na, kako navodite, sve češće napade, preporučujem Vam da psa što prije odvedete veterinaru.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr