franjo_hrgota


Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Jučer sam vodio štene na cijepljenje oko podneva. U kasnim popodnevnim satima je dobila teški proljev, sama smeđa voda je iz nje izlazila i povraćala je... Ima li veze sa cjepivom ili je nešto drugo u pitanju? Štene je i dalje razigrano i veselo kao i jučer, ali neće da jede... Molim vas za brzi odgovor pošto se vet ne javlja.

O: Proljev i povraćanje relativno česti su simptomi kod pasa. Mogu biti posljedicom zaista mnogobrojnih uzroka, od kojih su najčešći oni vezani uz greške u prehrani. Veoma često psi progutaju različite otpatke - jestive i nejestive, a da to vlasnici niti ne primjete, od kojih lako nastaju probavni poremećaji.

Osim toga, ne treba zaboraviti da povraćanje i proljev dolaze i kao jedan od simptoma crijevnih parazitoza, općih bolesti bubrega, jetre, nadbubrežne žlijezde, a mogu doći i kao posljedica različitih stresova.

Posebno mjesto zauzimaju i infektivne bolesti koje su najopasnije.

Kao prvi korak kod ovih problema, preporučuje se post, a potom dijeta. Najbolje rješenje je gotova medicinska hrana, koju možete nabaviti već u Pet centar ljekarnama: Royal Canin gastrointestinal junior, Eukanuba puppy intestinal, Hill's i/d, Purina gastroenteric.

Cijepljenja mogu imati različite nuspojave, od kojih se u prvom redu ne spominju proljev i povraćanje, iako se mogu pojaviti. Reakcije na vakcinu su u velikoj mjeri individualne i nije ih moguće predvidjeti. Na sreću, reakcije su uglavnom privremene i bez posljedica.

Iz ove perspektive, na žalost, nije moguće decidirano tvrditi šta je uzrokovalo proljev kod Vašeg šteneta. Preporučujem svakako da ga bez odgode odvedete Vašem veterinaru na pregled.


OZNAKE: