dragan_vesovic


Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Nadam se da ćete mi pomoći. Bila sam u šetnji sa psom i kad smo se vratili doma počela je nekontrolirano kihati i to tako jako da kad je kihala opalila je par puta glavom od pod. To kihanje se nakon koje dvije minute smirilo. Nakon nekih desetak minuta počela je opet, ali ne toliko jako. Gledala sam da joj nije možda nešto zapelo u nosnice, ali nisam ništa vidjela. Evo, nakon nekih sat i pol je kihnula, možda dva do tri puta. Bili smo kod veterinara, ali je ona njoj gledala da joj možda nije nešto u grlu iako sam rekla da mi pas kiše pa me to zbunilo. Mene zanima može li njoj biti što od toga? Vjerujem ako ima nešto unutra da joj nije ugodno i da joj smeta. Znači li ako prestane kihati da se to nešto što joj je bilo da se povuklo,tj. da je kihanjem izbacila? Možda će ovo pitanje zvučati malo glupo, ali može li se ugušiti ako joj je nešto zapelo?
Nadam se vašem odgovoru.

Hvala, Ana

O: Teško mi je na ovakav način procijeniti kao i utvrditi što je točno u pitanju kod Vaše ljubimice.

Kliničku sliku koju i opisujete kod svoje ljubimice najčešće prati ulazak stranog tijela u nosnice i gornje dijelove dišnih prohoda.

Bez obzira na prirodu stranog tijela, sama sluznica je iziritirana i podražuje organizam na refleks kihanja - izbacivanja istog. Tijekom kihanja, u mnogo slučajeva, i sami ljubimci "trljajući" njuškicu o pod, tvrde predmete ili uz pomoć svojih prednjih šapica također pokušavaju potpomoći izbacivanju stranog tijela. Ako se strano tijelo ne ukloni, mnogobrojni oblici komplikacija su mogući.

Ovisno o tipu i obliku stranog tijela kao i mjestu do kojega je isti došao u gornjim dišnim prohodima, izbacivanje kihanjem će biti moguće ili ne. Naravno, ovdje se treba i spomenuti mogućnost ozljeda osjetljivih struktura sluznica dišnih prohoda što nerijetko rezultira pojavom sitnih kapljica krvi u iscjetku iz nosa.
 
U prije navedenim slučajevima, odlazak veterinaru je nužan. Isti će pregledati ljubimca te prikladnim instrumentima izvidjeti stanje dostupnih dijelova gornjih dišnih prohoda. Također, biti će u mogućnosti odstraniti strano tijelo kao i procijeniti opseg eventualnih ozljeda. U skladu s dijagnozom, odredit će se i najprikladniji način tretiranja postojećeg stanja.
 
Stoga, možete se ponovno obratiti svojem veterinaru i zatražiti ponovni pregled dišnih prohoda. U skladu s postojećom dijagnozom te trenutnom kliničkom slikom za vrijeme samog pregleda, Vaš veterinar će znati što dalje, odnosno biti će u mogućnosti odgovoriti Vam na sva pitanja.

OZNAKE: