Povratak

Izraslina i oteknuće na šapi psa | Opasnost od stoklasa (klasa divljeg žita)

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
sonja vojnovic joomla v2


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. med. vet.
Pet centar, Našička 144, Zagreb

P: Neki dan sam uočila jednu izraslinu na šapi svog psa. U privitku šaljem sliku. Zanima me o čemu bi se moglo raditi? Zahvaljujem unaprijed na odgovoru! S poštovanjem, Lucija

O: Na ovaj način nažalost nije moguće točno utvrditi o čemu se radi i postaviti dijagnozu. Promjena koja se  vidi može biti apsces koji je nastao kao posljedica uboda, ugriza ili prisutnosti stranog tijela (trn, stoklas...). Može se raditi i o cisti, tumoru, upalnoj reakciji tkiva kao posljedica lizanja i grickanja ili neke druge iritacije.

Spomenula sam apsces koji nastaje kao posljedica stranog tijela. To se vrlo često susreće kod pasa, a naručito u vrijeme kada se u prirodi može naći stoklas (klas divljeg žita). To je oštro, bodljikavo sjeme koje vrlo lako prolazi kroz kožu i kreće se samo prema naprijed. Najčešće se zabije kroz kožu između prstiju na šapama, no može se naći i oku, uhu, nosu, genitalijama. Pas će lizati  mjesto koje je bolno i otečeno, a može i šepati.

Savjetujem Vam da odvedete psa kod veterinara koji će obaviti pregled i na temelju nalaza postaviti dijagnozu. To je jedini način da se  utvrdi o kakvoj se promjeni radi i da se odredi odgovarajuća terapija.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr