Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Molila bih Vas za savjet. Imam zdravu i veselu kujicu od osam godina koju nismo sterilizirali, niti je ikada imala okot. Prije mjesec dana joj se na jednoj bradavici stvorila bradavica koja je nekako visila, pa smo se nadali kako će otpasti. No, preko noći ona nije narasla, nego njezina bradavica - ne puno, no ipak je veća i deblja od ostalih (nadam se da sam dobro objasnila).
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru! Blanka

O: Kvržice u pasa koje se javljaju na koži ili potkožno najčešće su benigne naravi: ciste, tumori masnog tkiva, adenomi ili bradavice.

No neke pasmine (kokeri, jazavčari, aljaški malamuti, njemački ovčari, terijeri, bokseri, basseti) genetski imaju predispoziciju prema kožnim bolestima koje spadaju u grupu novotvorevina kao što su: epitelijalne novotvorevine (papilloma, keratoacanthoma), novotvorevine u folikulima dlake (trichoepithelioma, pilomatrixoma), novotvorevine žljezdi lojnica (adenomas, epitheliomas), epidermoidne ciste, folikularne ciste, xanthoma, hygroma i mnoga druga oboljenja kože.

Oteklina koju opisujete mogla bi biti cista, apsces ili hematom, a nastala mehaničkim (udarac, ogrebotina, ubod, porezotina ...) ili mikrobiološkim uzročnicima, ali i neka od tumoroznih tvorbi benigne ili maligne naravi.

Naime, u kuja koje nisu sterilizirane, a naročito starijih od 6 godina vrlo često se na mliječnoj žlijezdi javlja tumor. Može biti benigne (nekancerogene) ili maligne (kancerogene) naravi. U pasa je tumor mliječne žlijezde drugi po učestalosti nakon kožnih tumora. Procijenjeno je da je rizik od 25% da nesterilizirana ženka kroz život razvije tumor mliječne žlijezde dok kod steriliziranih taj postotak iznosi 0.05%. Tumor mliječne žlijezde izgledom je formirana masa ili pak kao mnogostruka otečenja. Kada su tumori iznad površine kože mogu se vrlo lako opipati a vrlo često su tvrdi i pomični pod kožom. Mogu u vrlo kratkom vremenu naglo narasti ili pak, suprotno, biti sporo rastući (u otprilike 2 mjeseca dvostruko povećaju veličinu). Obično su benigni sporo rastući, glatki i veličinom mali. Maligne tvorbe karakterizira brzi rast, nepravilni oblici, čvrsto prihvaćeni za kožu ili tkivo ispod, krvare i ulceriraju. Čimbenici koji utječu na razvoj tumora mliječne žlijezde nisu u potpunosti razjašnjeni, no razina hormona čini se da igra bitnu ulogu u razvoju. Ženke sterilizirane vrlo rano (prije pojave prvog tjeranja) imaju mnogo manju vjerojatnost za razvitak bolesti od onih nesteriliziranih ili kasnije steriliziranih.

Na žalost, zabilježena je veća pojavnost onih malignih tumora tako da bi svako otečenje ili tvorba na mliječnoj žlijezdi trebala biti pregledana od strane veterinara. Dijagnoza se postavlja po kliničkoj pretrazi životinje, palpacijom žlijezde i novonastale tvorbe, palpacijom regionalnih limfnih čvorova i biopsiji, odnosno patohistološkoj pretrazi. Pravu dijagnozu možemo ustanoviti samo biopsijom i histopatloškim pregledom, što znači da bi kujicu trebalo odvesti u specijaliziranu ambulantu gdje će mu se kirurški odstraniti novoizraslina i odrediti o kakvoj se promjeni radi. Terapija se provodi prema dijagnozi, a u slučaju tumora u pravilu je to kirurška obrada.

OZNAKE: