Povratak

Izraslina na njušci, češanje njuške i povraćanje psa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Ženka labrador retrivera stara je 3 godine. Pre par dana primetili smo da ima malu izraslinu na njušci i da se češe kao da se umiva, međutim to češanje je sad učestelije, jače, a sad je počelo i povraćanje. Obratili smo se veterinaru, nismo dobili nikakav odgovor. Da li postoji neka mast ili nešto? Kako bi mogli da pomognemo našoj kuci?
Ivana

O: Promjene na koži Vaše kujice koje opisujete mogu biti različite etiologije. Jedna od mogućnosti je oboljenje kože bakterijske etiologije.

Općenito, bakterijske kožne infekcije mogu izazvati stvaranje manjih uzdignuća (papula) ili prištića (pustula). Pustule su ispunjene gnojem, a papule sadrže upalne stanice. Oštećenjem i pucanjem prištića nastaju erozije, a ako se prostiru i u dublje slojeve kože, nazivaju se ulceracije. Aknama se nazivaju samo oni upalni čvorići koji su vezani uz upalnu bolest žlijezda lojnica.

Liječenje bakterijske infekcije kože mora se često provoditi kompleksno, tj. u obliku lokalnog i općeg liječenja. Za lokalno liječenje upala i infekcija na koži koriste se antibiotici u obliku kreme, gela ili masti. Kod težih slučajeva veterinar propisuje i opće, ciljano liječenje onim antibiotikom koji je na osnovi bakteriološke pretrage i antibiograma najviše indiciran.

O bradavicama i ostalim izraslinama na koži pisala je Vatka Erman, dr.vet.med. ovdje.

Zatim, kako psi nemaju običaj grebati se po njušci, osim ako ih nešto u tom području ne iritira, treba spomenuti i probleme sa zubima, zubnim mesom i upalom očiju pa nastala promjena može biti posljedicom iziritirane i inficirane kože češanjem.

U takvim slučajevima trebalo bi psu temeljito pregledati i usnu šupljinu kako bi se isključilo da u njoj nije zaostalo kakvo strano tijelo koje mu smeta. Strano tijelo treba se što prije odstraniti, kako psu ne bi uzrokovalo daljnje komplikacije.

Ako se radi o gingivitisu (upala zubnog mesa) treba poduzeti odgovarajuću terapiju.

Ako je u pitanju upala očiju, psa najvjerovatnije smeta sekret koji nastaje prilikom upale, pa ga pokušava sa šapicom odstraniti.

O uzrocima povraćanja u pasa pisala sam ovdje.

Svakako bih Vam preporučila da svoju kujicu odvedete na veterinarski pregled u drugu ambulantu. Ako veterinar ništa ne pronađe običnim pregledom, uzet će bris kože sa sumnjivog područja na njušci, kako bi ustanovio da li se radi o kakvim patološkim promjenama uzrokovanim parazitima, gljivicama ili bakterijama te Vam na osnovu nalaza preporučio lokalnu terapiju. Također, pregledom će moći utvrditi nije li povraćanje povezano, npr. sa stranim tijelom u usnoj šupljini ili niže u probavnom traktu ili je pak uzrok povraćanja nevezan uz pojavu promjena na njušci i češanja.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr