dragan_vesovic


Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Ne znam i nisam sigurna više kojim putem da idem, a u vezi moga psa. Naime, bokserica stara 6 godina je prije par mjeseci dobila izraslinu u usnoj šupljini. Ubrzo zatim pojavili su se i pojačano slinjenje te česti, nervozni pokušaji da se šapom počeše po tom mjestu, koje je vjerojatno smeta. Potom se prvi put javilo krvarenje, krv je djelovala čisto, kao da nije iz izrasline, nego iz kapilarnog tkiva. Sve je stalo za par dana. Veterinar je tada konstatovao da bi najbolje bilo pratiti razvoj. Otada se krvarenje javilo još dva tri puta, u raznacima od mjesec dva i trajalo bi također po par dana. U međuvremenu je ta izraslina narasla i pojavile su se i ostale manje, a ta najveća je nekakvog karfiolastog izgleda, kao nakupina mnogo malih sitnih kuglica. Do ovog zadnjeg puta je veterinar rekao da bi možda operirao, pa onda da ne bi, pa na kraju ni jedan nije ništa konstatovao. Koliko se da naslutiti, mogla bi biti riječ o virusnom oboljenju, no problem je to krvarenje koje je sad jako obilno, a ni jedan veterinar nije poduzeo ništa konkretno, ne znam misle li da nema smisla intervenirati ili što... Također moje pitanje je, je li moguće fizičkim izgledom razlučiti je li riječ možda o nekom tumoroznom ili sličnom oboljenju.

Ne znamo više s koje strane da počnemo, molim vas da me uputite u eventualne mogućnosti i riješenja.

Unaprijed zahvaljujem, M.R.

O: Najvjerojatnije se radi o bolesti zvanoj papilomatoza, koju uzrokuje Papiloma virus. Papilomatoza je skup zaraznih bolesti domaćih i divljih životinja te čovjeka, koje se očituju dobroćudnim bradavičastim izraslinama epitelnog tkiva na koži ili sluznicama.
 
Bolest se prenosi direktnim kontaktom sa zaražene životinje na zdravu životinje iste vrste, pošto su tipovi virusa vrsno specifični, zatim posredno preko zaraženih predmeta, putem insekata koji sišu krv, a može ih prenijeti i čovjek. Nakon što uzročnik uđe u organizam prijemljive životinje (preko oštećene kože), u roku 3-35 dana dolazi do pojave sitnih papiloma po sluznici usta.

Obično su papilomi rasprostranjeni po cijeloj sluznici usta, ždrijela i usana te tonzila (krajnika). Veličine su zrna prosa do zrna kukuruza, male se čvrsto drže za podlogu, a veće su karfiolastog oblika, najčešće na peteljci odvojeni od podloge. Veći broj papiloma može izazvati pojačano slinjenje, poremetiti žvakanje i gutanje. Naravno, njihov razvoj po sluznici usne šupljine može dodatno stvarati problema usitnjavanjem hrane, tako da su poprilično česti slučajevi ozljeda kao i krvarenja.

Najbolji rezultata u liječenju se postiže elektrokauterizacijom svih, pa i najsitnijih, papiloma, što se izvodi u potpunoj narkozi psa. Nekoliko dana nakon toga, sluznicu usta je potrebno ispirati 2 % otopinom tripaflavina, hipermangana ili 3- 4 % otopinom borne kiseline ili sličnim antiseptičkim i dezinfekcijskim otopinama. Na takav način je moguće spriječiti nastanak sekundarnih bakterijskih infekcija kao i osigurati nesmetano zacjeljivanje tkiva.

Ako se papilomi ne uklone kirurški, oni se nagomilaju na sluznici usta, gdje egzistiraju 5-6 tjedana, a zatim tijekom 2- 3 tjedna spontano nestaju. Recidivi su mogući nakon 2-3 mjeseca.

Kako na području sluznice usta mogu nastati i mnoge druge tvorbe, izrazito je bitno s ljubimcem posjetiti veterinara. Isti će po pregledu ljubimca te uz pomoć dodatnih metoda dijagnostike (biopsija tkiva),  biti u mogućnosti odrediti točno što je posrijedi s njim te na koji način je najbolje usmjeriti terapiju.

Stoga Vam savjetujem da odvedete svog ljubimca kod veterinara ili se obratite na adresu Veterinarskog fakulteta.


OZNAKE: