Povratak

Izrasline ispod donje čeljusti psa / Limfni čvorovi, parotitis, mukokele

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam westija, mužjak, 10 godina star. Prije 3 dana sam mu ispod vilice, s lijeve strane napipala ogromnu izraslinu, otprilike dijametra 3 cm. Pokretljiva je prilikom palpacije i ne mislim da je bolna. Drugih tegoba nema. On je živahan, pokretljiv, jedino što sam primjetila je da jutros nije htio da jede. Strah me maligniteta, a opet da li je moguće da je samo uvećan limfni čvor ili, recimo, da je parotitis? Molim Vas najljubaznije da mi što prije odgovorite. Uz izraze poštovanja, Lana

O:  Kod pasa nalazimo cijeli niz oteklina, što implicira važnost točne dijagnoze veterinara.

Moguće je da je posrijedi hematom (nakupljanje krvi u novostvorenoj šupljini), cista (vrećaste ili loptaste tvorbe ispunjene kašastim ili tekućim sadržajem), apsces (novonastale šupljine ispunjene gnojem),...

Također, moguće je da je zbog različitih upalnih ili patoloških procesa, na području usta i usne šupljine, došlo do povećanja limfna čvora. Naime, limfni čvorovi su "strateški" raspoređeni na anatomskim regijama po cijelom tijelu te svojim položajem i građom filtriraju, kontroliraju i prepoznaju sve što ulazi i izlazi iz određena tkiva, organa, organska sustava.

Poznato je da upalni procesi daju lokalno povećanje regionalna limfna čvora. Tako, svi upalni procesi, u području usta i usne šupljine, posljedično će i dovesti do povećanja limfnog čvora ili limfnih čvorova ispod donje čeljusti te na području gornjeg dijela vrata. Od upalnih procesa mogli bi se izdvojiti lokalni stomatitisi, različite bolesti zuba i okolna tkiva, različite ciste, upale krajnika, parotitis, mukokele,...

Parotitis ili upala zaušne žlijezde slinovnice nastaje kao posljedica udarca ili uboda u područje same žlijezde ili širenjem uzročnika iz okolna tkiva. Najčešće su zahvaćene obije žlijezde, koje su povećane, tople i prilikom palpacije bolne. Posljedično pas pokazuje kliničku sliku otežana gutanja i uzimanja hrane s posljedičnim mršavljenjem i probavnim smetnjama.

Slinska žlijezda i njen izvodni kanal mogu biti upaljeni, mogu biti zahvaćeni neoplazijom, u kanalićima se mogu formirati kamenčići te može doći do rupture izvodnog kanala.

Mukokele predstavlja jednu od češćih bolesti slinskih žlijezda koja se očituje nakupljanjem sline u potkožnom tkivu ili u slojevima sluznice ispod jezika s posljedičnom reakcijom okolnog tkiva. Najčešće nastaju kao posljedica traume, primjerice kostima ili čvrstim predmetima koje ljubimac žvače. Prilikom samog formiranja ciste, ona je bolna i temperirana. Kako vrijeme prolazi, ona postaje hladna i na dodir tjestaste konzistencije. Punkcijom se dobiva gust, mukozan, sivo-žut ili sukrvav sadržaj.

Također, različite tumorozne tvorbe, bilo maligne ili benigne, dovode do povećanja regionalnih limfnih čvorova.

U svakom slučaju, kako bi se sa što većom sigurnošću otklonile mogućnosti većih i težih problema, odnosno, kako bi se mogla postaviti točna dijagnoza trenutnog zdravstvenog stanja Vašeg ljubimca, savjetujem Vam da posjetite svog veterinara. Isti će biti u mogućnosti odrediti uzroke nastanka otekline te Vas dalje savjetovati u vidu liječenja i tretiranja postavljena stanja.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr