Povratak

Izrasline između prstiju labradora - interdigitalna furunkuloza (bula ili piogranulom)

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam labrador retrivera, stara je 5,5 godina i od prije par godina ima problema s izraslinama između prstiju, najčešće u proljeće i na jednoj šapi, nije pravilo kojoj. Veterinar bi to rasjekao, očistio, ali bi se opet nakon nekog vremena pojavljivalo. Rekao je da je to često kod labradora zbog njegove kožice između prstiju i da je to od travki. Šaljem vam sliku i molio bih vas vaše mišljenje.
Puno hvala, Neven

O: Promjena na šapi kod Vašeg psa zove se pseća interdigitalna (između prstiju) furunkuloza (interdigitalna bula ili piogranulom).

Furunkul je gnojna upala korijena dlake, oko dlake se formira bolna oteklina i crvenilo, a kasnije gnojni čepić.

Etiopatogeneza nije u potpunosti razjašnjena, ali jedna od hipoteza je da je furunkuloza perzistirajući, imunoposredovani upalni odgovor na keratin i trigliceride oslobođene iz rupturiranog dlačnog folikula lojne žlijezde. Furunkul uzrokuju mehanički, parazitarni, infekciozni i alergijski uzroci.

Manifestira se od pojedinačnog do mnogostrukog crvenila i papula (čvorića), do čvrstih do mekanih nodula (čvorova). Promjena može biti bolna, može svrbiti, može puknuti. Mogu biti povećani regionalni limfni čvorovi, ali opće stanje je uglavnom nepromijenjeno. Česta je sekundarna gljivična infekcija.

Diferencijalno dijagnostički treba isključiti bakterijski pododermatitis, demodikozu, dermatofitoze, duboke bakterijske i gljivične infekcije te tumore.

Dijagnoza se temelji na anamnezi, kliničkoj pretrazi, citološkom nalazu piogranulomatozne upale bez mikroorganizama, osim ako je prisutna sekundarna infekcija. Mikrobiološki nalaz je negativan na bakterije, mikobakterije i gljivice.

Liječenje se sastoji od uklanjanja i terapiranja primarnog uzroka (alergija na hranu, mokri okoliš, prljave nastambe, trenje kod kratkodlakih pasmina...). Ako je lezija sekundarno inficirana potrebna je terapija antibioticima ili antimikoticima najmanje 4-6 tjedana. Lokalni steroidi u dimetil-sulfoksidu (DMSO) mogu se koristiti kod žarišne lezije. Injekcioni enrofloksacin (10 mg/ml otopina) mogu se aplicirati svakih 12 do 72 sata ako postoji sekundarna bakterijska infekcija.

Kod teških, neoperabilnih ili mnogostrukih promjena, tretman glukokotikoidima može biti efektivan. Prednizon ili prednizolon aplicira se 2-4 mg/kg p/o svakih 24 sata i poboljšanje nastupa za 1-2 tjedna. Promjene nestanu za 2-3 tjedna i tada se psu mora lijek postupno prestati davati.

Prognoza je dobra do prosječna. Može biti potrebna i doživotna terapija jer može ostati kroničan proces i permanentno se ponavljati.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr