Povratak

Izrazit svrbež, iritacija kože i opadanje dlake - akutni vlažni dermatitis (hot spot)

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Adela Smajlovic web 2017


Odgovara:
Adela Smajlović, dr. med. vet.
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Imam psa labradora starog 7 godina, na mjestima leđa i oko stražnjice ima svrbeže, iritiranu kožu i na tom mjestu fali joj poviše dlake, češka se svo vrijeme, na što me možete usmijeriti? Da li vam mogu poslati slike tih rana? Mario

O: S obzirom na period godine, pasminu, područja na  tijelu koja su zahvaćena i opisani izgled promijenjenog dijela kože, nesumnjivo se radi o akutnom vlažnom dermatitisu popularno zvanom i "hot spot".  S obzirom na tendenciju da se brzo razvija i širi, često je uzrok zabrinutosti kod vlasnika.

Najčešće se javlja u dugodlakih pasmina pasa koji imaju veću količinu poddlake za vrijeme visokih vanjskih temperatura koje pogoduju lokalnoj promjeni ph kože, razvoju bakterija te nastanku upale. Upala se manifestira u vidu karakterističnih okruglastih područja zacrvenjene kože vlažnog izgleda. Uslijed iritacije i osjećaja boli psi ližu zahvaćena područja te time zapravo pogoršavaju nastalu situaciju, promijenjena područja se šire, koža izgleda bolno, crveno i natečeno te vrlo često ostaje i bez dlake. Samom nastanku akutnog vlažnog dermatitisa pogoduju različiti alergeni kao što su ugrizi kukaca, alergija na buhe, pelud, alergije na hranu, upale analnih žlijezda, bakterijske ili gljivične infekcije kože i slično.

Što se tiče liječenja, najprije je potrebno zahvaćeno područje i oko njega ošišati ili obrijati kako bi se lakše rana adekvatno očistila i omogućila ventilacija zahvaćenog područja. Nakon toga dobro bi bilo rano lagano isprati fiziološkom otopinom ili mlakom vodom, te aplicirati antiseptik. U terapiji se koriste antibiotici i kortikosteroidi, lokalno ili sistemski ovisno o težini bolesti, s time da su kortikosteroidi često nužni kako bi se smanjilo intenzivno češanje i automutilacija područja.

Za sve navedeno savjetujem Vam da posjetite Vašeg veterinara. Svakako je potrebno spriječiti psa u daljnjem lizanju pa se preporučuje nošenje elizabetanskog ovratnika u periodu oporavka.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr