Odgovara:
Danijela Biban, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Namjeravam nabaviti štene Jack Russell teriera. Držala bih ga u dvorištu, u kojem imam i jednog 7-godišnjeg tornjaka. Možete li mi dati nešto više informacija o ovoj pasmini, kao i to da li su J.R. terier i tornjak dobra kombinacija, tačnije mogu li boraviti u istom dvorištu? Hvala unaprijed!
Lijep pozdrav!
Nadia

O:
Jack Russell terijer je mali, lovački pas (visine do 35 cm i težine 6-7 kg), koji je u povijesti korišten u lovu na lisice, a danas je uglavnom pas za pratnju.

S obzirom na karakteristike dlake, postoje dva tipa - oštrodlaki i kratkodlaki. Dlaka je pretežno bijele boje, sa smeđim ili smeđe-crnim "flekama" po glavi i ledima ili repu. Tijelo je mišićavo i čvrsto, što mu omogućava dovoljno snage za iskopavanje i izvlačenje lovine koja se nalazi ispod zemlje ili u rupama.

Prema karakteru, ovi su psi izuzetno srčani, živahni, neovisni, ponekad tvrdoglavi, stoga im je potreban čvrst odgoj i dosta pažnje. Ukoliko nije ispravno odgajan od najranije dobi i ukoliko mu ne pružite dovoljno pažnje i kretanja (jer je ovo ipak lovački pas), zbog "terijerskih osobina" Jack Russell terijer može postati neposlušan, sklon neprestanom lajanju bez posebnog razloga, preskakivanju ograde i bježanju od kuće, iskapanju rupa gdje god stigne i slično. Ovi su psi inteligentni i vole učiti pa ga, uz malo upornosti, možete naučiti raznim trikovima.

Kako bi se dobro slagali s malom djecom, potrebno ih je postepeno upoznavati.

Iako su rastom mali,ovi su psi izrazito teritorijalni i neustrašivi, ne toleriraju uljeze i neće ustuknuti ukoliko dođe do sukoba sa većim psom. Ako ih se pravovremeno socijalizira i ispravno odgoji, mogu se dobro slagati s ostalim psima, iako nisu isključene epizode ispoljavanja agresivnog ponašanja između jedinki istog spola. Ovakvo se ponašanje ne smije tolerirati!

U odnosu sa drugim kucnim životinjama, pogotovo prema kunićma, mačkama, hrčcima, zamorčićima, te ostalim vrstama malih ljubimaca, uglavnom su nepredvidljivi jer imaju izražen lovački instinkt pa ih doživljavaju kao potencijalnu lovinu. Iz tog razloga, potrebno ih je postepeno privikavati na te životinje, kako biste im osigurali miran suživot.

Budući već imate odraslog tornjaka, koji je prema karakteru samopouzdan, oštar i teritorijalan, s izrazitom namjerom da brani svoj teritorij od "uljeza", moglo bi biti problema sa pridošlicom u dvorištu.

Naime, zbog činjenice da je i Jack Russell teritorijalan, srčan i neustrašiv, ukoliko su istog spola, moglo bi u nekoj kasnijoj dobi (nakon završenog "puberteta" štenca) doći do sukoba zbog teritorija. Osim toga, tornjak bi se već i u početku mogao dominanto postavljati na štenca jer bi ga smatrao uljezom na svom teritoriju, stoga prvi susreti moraju biti isključivo pod Vašim nadzorom!

S druge strane, ukoliko ste iskusni u odgoju temperamentnijih pasa (pa ste tornjaka već naučili svemu onome što štene Jack Russella tek treba usvojiti), pravovremenom socijalizacijom, postepenim upoznavanjem i dresurom, mogli biste prevenirati eventualno ispoljavanje agresivnog ponašanja.

Mislim da ne bi bilo loše da razmislite o tome da nabavite ženku, kako biste sveli na minimum mogućnost sukoba.

OZNAKE: