Povratak

Kada će biti sljedeće tjeranje moje kuje?

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
no image


Odgovara:
Dajana Crk, dr. med. vet.
Pet centar, Kralja Petra Svačića 61, Osijek

P: Nakon krvarenja započelo je tjeranje moje kuje dana 1. veljače i trajalo je otprilike do 10. veljače. Nisam sigurna kada mogu očekivati njezino sljedeće tjeranje pa Vas molim odgovor. Zahvaljujem, Đurđica

O: Kuje su monoestrične životinje, što znači da imaju jedan estrus tijekom jedne sezone parenja koji se može javiti u bilo koje doba godine.

Spolni ciklus kuje sastoji se od četiri faze: proestrus, estrus, diestrus i anestrus. U prosjeku trajanje estrusa je oko 9 dana no moguće je 5-24 dana. Na početku estrusa kuja dozvoljava parenje. Prvo tjeranje se javlja kad kujica dosegne fizički izgled odraslog psa, a što je kod manjih pasmina pasa najranije sa 6 mjeseci, dok kuje većih pasmina ulaze u prvo tjeranje sa 8 mjeseci do godinu dana starosti.

Kuje se uobičajeno tjeraju dvaput godišnje, svakih 5-7 mjeseci no uvijek postoje izuzeci tako da Vam sa sigurnošću ne mogu reći kad će Vašoj kuji nastupiti drugo tjeranje.

Više o ovoj temi možete saznati pod naslovima Spolni ciklus kod kuje i Faze spolnog ciklusa kuje | Kako kuji olakšati dane vaginalnog krvarenja i je li to isto što i menstruacija kod žena?

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr