Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam ženku aljaškog malamuta staru 11 mjeseci i razmišljam o sterilizaciji. Veterinar me uporno nagovara da pričekam sljedeće tjeranje kako bi kuja imala bar jedno leglo. Ne shvaćam zašto je toliko važno imati bar jedno leglo i da li ćemo pogriješiti ako je odvedemo na sterilizaciju prije drugog tjeranja? Pozdrav!

O: Kastracija kuje je operativni zahvat kojim odstranjujemo maternicu i jajnike (ovariohisterektomija), a sterilizacija podrazumjeva prisutnost reproduktivnih organa, odnosno janika i maternice koji nisu u funkciji. U praksi se u većini slučajeva izvodi kastracija.

Zahvat se izvodi u općoj anesteziji (narkozi), a prije samomog zahvata nužno je obaviti sve preoperativne pretrage, kako bi izbjegle moguće komplikacije tijekom samog zahvata.

Najidealnije vrijeme za kastraciju je dva mjeseca nakon tjeranja, ukoliko se kuja već tjerala. Mišljenja sam da činjenica, da li se kuja tjerala prije kastracije ili imala prvi okot, ne utječu na zdrastveni status kuje. Svakako možete svoju kujicu kastrirati, a da prije toga nema leglo. Niti prvo tjeranje nije razlog da se odgađa kastracija, pa se kuja može kastrirati i prije prvog tjeranja. Ono što je bitno da se zahvat ne izvodi za vrijeme tjeranja, zbog povećane prokrvljenosti organa, i veće mogućnosti krvarenja. Ono što je po mom mišljenju bitnije od toga da li je kuja imala okot ili nije, je svakako stručno izvedena kastracija. Nestručno izvedena kastracija, često završava pojavom inkontinencije, zbog slabljenja sfinktera mokraćnog mjehura i pojavom adhezija (priraslica).

Svakako se obratite Veterinarskom fakultetu klinici za porodništvo, gdje će Vam operater dati sve potrebne upute prije i poslije same kastracije.

Ono što bi Vam preporučila je da pripazite na količinu hrane i inetezitet aktivnosti kuje, kako se kuja ne bi debljala, čemu su sklone nakon kastracije.

U našim veterinarskim ljekarnama imamo u ponudi medicinsku hranu koja pomaže u prevenciji nakupljanja prekomjerne tjelesne mase.

OZNAKE: