Povratak

Kada se najranije može staviti Foresto ovratnik nakon primjene spot-on ampule?

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Milan Stupar web


Odgovara:
Milan Stupar, dr. med. vet.
Pet centar, Av. V. Holjevca 62 (Supernova), Zagreb

P: Nabavih štene bernskog planinskog koje je navršilo 10. siječnja 2 mjeseca. Stavio mu ampulu protiv buha 8. siječnja, prvi dan kako je došao u moju kuću. Vidim da realno nema efekta. Moje pisanje s pitanjem jeste radi tog razloga. Koliko je pametno uzeti Foresto ogrlicu za pse od 10kg težine i staviti štenetu? Ako je uopće preporučljivo? Samo ako još nije prebalavo za ogrlicu. Igor

O: Bayer Foresto je antiparazitski ovratnik, aktivna tvar je imidakloprid i flumetrin.

Indikacije – suzbijanje i sprječavanje infestacije pasa buhama tijekom 8 mjeseci, pomoć u suzbijanju i liječenju alergijskog dermatitisa uzrokovanog ugrizima buha, suzbijanje i spriječavanje infestacije (repelentni učinak) krpeljima tijekom 8 mjeseci, suzbijanje infestacije pasa paušima (Trichodectes canis), indirektna zaštita od prijenosa uzročnika bolesti pasa koji se prenose vektorima CVBD.

Način primjene – Jedan ovratnik pričvrsti se životinji oko vrata. Psima težima od 8 kg stavi se Foresto ovratnik dužine 70 cm. Ovratnik se neposredno prije primjene izvadi iz vrećice. Životinji se ovratnik stavi oko vrata – u pravilu između ovratnika i vrata moraju se moći ugurati 2 prsta. Kraj ovratnika provuče se kroz omču, a suvišak se odreže. Životinje moraju kontinuirano tijekom 8 mjeseci nositi ovratnik.

Kontraindikacije – ovratnik se ne smije primjenjivati kod štenadi mlađe od 7 tjedana i jedinki preosjetljivih na djelatne ili pomoćne tvari pripravka.

Nakon što ste stavili neku amplulu na kemijskoj bazi, možete samo stavljati neki biljni preparat. Savjetujem Vam da za stavljanje Foresto ogrlice pričekajte da prođe između 3 do 4 tjedna od zadnje primjene ampule.

Što se tiče dobi, proizvođač navodi da se Foresto može stavljati na životinje starije od 7 tjedana.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr