Povratak

Kako naučiti psa da ne trči za vozilima

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
zdravka_rumiha1

Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb


P:
Imam psa graničarskog ovčara starog 6 mjeseci. Pametna je i brzo uči trikove, ali kad idemo u šetnju prvo što radi je vuče, onda kada dođemo na cestu i vidi auto ona se sagne i čeka da prođe pokraj nje da ga može uloviti, treće luda je za morem i valovima kada vidi val želi ga uhvatiti. Ona kada trči za autima ne želi ga uhvatiti već želi gristi gume i meni ju je teško kontrolirati. Molim vas da mi date neku korisnu ideju kako da ju spriječim da nastavi trčati za autima. Unaprijed hvala. Jelena

O:
Pojedine pasmine pasa prirodno su čuvari stada ili se uzgajaju za čuvanje stada a takvi psi imaju instinkt čuvanja, odnosno prikupljanja u stado svega što se miče. Stoga se kod takvih pasa uočava "prikupljanje" male djece, drugih životinja i automobila u pokretu iako se čak smatra kako je u prirodi svakog psa da juri za drugim životinjama, mačkama, miševima, drugim psima, automobilima. Činjenica je kako većina pasa trči za svime što se kreće, dok se drugi ograniče na samo jednu stvar koju svakodnevno moraju loviti, poput automobila ili mačaka. Iako to ponekad izgleda vrlo zabavno, jurnjava u pasa se treba ograničiti samo na vrijeme kad je igra u koju su uključene lopte, bumeranzi i slični predmeti.

Za ispravljenje ovakvog problema najučinkovitije se pokazalo učenje ljubimca ispočetka. Za početak, Vi ćete se trebati nametnuti kao "vođa čopora"

Učenje od jedne do dvije minute dovoljno je za početak, a idealno vrijeme je neposredno prije obroka. Posebnu pažnju posvetite prostoru, tako da Vašoj kujici ništa ne privlači pozornost. Najvažnije naredbe koje mora naučiti su "dođi", "sjedi" i "stani" tj. "čekaj".  Naredbu "sjedi" ćete je naučiti tako da joj pokažete poslasticu da joj privučete pozornost, zatim je pomaknite iznad glave, ona će je instiktivno slijediti pogledom i pomicati stražnji dio prema podu, rukom joj još dodatno možete potisnuti stražnjicu prema zemlji i kada sjedne, izreknete naredbu i date joj poslasticu. Nakon toga ćete polako izbaciti poslasticu kada sjedne i nagradit ćete je pohvalnim riječima i draganjem.

Naredbu "čekaj" možda je i lakše naučiti nego naredbu sjedi, no naredbu "sjedi" trebala bi znati prije nego je počnete učiti "čekaj". Da biste započeli, ponesite par poslastica i povedite ljubimicu na neko mirno mjesto, bilo kod kuće, bilo negdje drugdje. Kada ste spremni započeti, recite svojoj kujici da sjedne, a onda se polako udaljavajte od nje par koraka. Ukoliko se ne pomakne, nagradite je. Vaša kujica će Vas najverojatnije pokušati pratiti. U tom slučaju, smanjite svoju udaljenost od nje i stanite dok joj još uvijek odgovara ta mala distanca. Kako učenje napreduje, povećavajte udaljenost od nje i izrecite naredbu. Svaki put kada Vas posluša, nagradite je i pohvalite. Ukoliko se pomiče, nastavite vježbu i dalje, no opet smanjite međusobnu distancu na onu gdje ostaje sjediti mirno.

Nastavite svakodnevnu vježbu ovom tehnikom tijekom dužeg perioda i zasigurno ćete doći do točke kada ćete moći reći svojoj ljubimici da sjedne i da Vas čeka. Tada napustite sobu i vratite se. Kujica bi još uvijek trebala sjediti tamo gdje ste je ostavili. Kada usvoji ove osnovne vježbe poslušnosti, možete krenuti na slijedeće: naredbu "stani!" ili "pusti!" kako biste je mogli zaustaviti u onim neprimjerenim situacijama, a učenje ćete trebati započeti učenjem na povodac, ukoliko već niste jer je to preduvjet da bude uvijek pod Vašom kontrolom. Učenje započinjete bacanjem ispred nje loptice ili kosti ili kojeg drugog predmeta koji joj je naročito atraktivan. Čim krene prema predmetu odrješito recite "stani!" i čvrsto potegnite uzicu. Kada stane, nagradite je lijepom riječi ili omiljenom poslasticom. Ponavljajte nekoliko puta, izazivajući je predmetom sve dok više neće samostalno trčati za njim, već će čekati Vašu dozvolu za to. Sljedeći je korak da malo otpustite pritisak uzice kako bi normalno hodala uz Vas. Ako krene prema predmetu, čvrsto uzicu potegnite natrag i recite "stani!".

Za svako dobro ponašanje je nagradite a ponavljajte vježbu sve dok je u potpunosti ne usvoji. Kada usvoji i ovu naredbu, možete krenuti sa odvikavanjem od jurnjave za stvarima. Dobro mjesto za trening bio bi neki park, gdje je uvijek mnogo izazova za psa. Kada dođete na mjesto treninga, stavite joj uzicu koja je dovoljno dugačka, tako da postoji neka distanca između Vas i kujice, a opet je još uvijek pod Vašom kontrolom ukoliko bi započela jurnjavu. Naredite joj da sjedne i čeka te se udaljite od nje. Sačekajte dok joj automobil ne omete pažnju, a onda je pozovite iztgovarajući naredbu "dođi" i njezino ime. Čučnite dolje, tako da budete očima na nivou Vaše kujice. Ukoliko ne dobijete njezinu pažnju, lagano povucite uzicu, pa kad obrati pažnju na Vas ponovite naredbu. Ponavljajte ovu vježbu sve dok niste sigurni da će Vas poslušati ukoliko je povedete u šetnju bez vodilice. Pri tome Vam može pomoći i ogrlica davilica. Ova metoda može Vam pomoći u rješavanju problema jurnjave za bilo kojom drugom stvari, psima ili mačkama ali što se tiče valova, možda se i ne trebate brinuti s obzirom kako je ta pojava većinom samo posljedicom zaigranosti a ne urođenog instinkta. Ipak, vodite računa da na plažu sa sobom uvijek nosite dodatnu svježu vodu i za Vašu ljubimicu kako osvježenje ne bi potražila u morskoj vodi i time potencirala rizik za probavne poremećaje.

Budite strpljivi, uporni i vježbajte sa njom svakodnevno. Ukoliko se njezino ponašanje ne popravi kroz period od jednog do dva tjedna (pa i koji tjedan dulje, ovisno o njezinom temperamentu), morat ćete dresuru ipak povjeriti stručnjacima škola za obuku pasa.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr