Povratak

Kako odviknuti psa da jede brzo i halapljivo?

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam engleskog koker španijela starog pet mjeseci te imam problem s hranjenjem, tj. s njegovom halapljivošću pri svakom hranjenju. Moje pitanje za Vas glasi: kako mu pomoći?
Marija

O: Općenito su psi skloni brzom jedenju svojih obroka hrane. Preci domesticiranih pasa su se trebali boriti za svaki zalogaj hrane, koje je bilo relativno u oskudnim količinama. Stoga su mnogi psi današnjice sačuvali ovu karakteristiku svojih predaka.

Evolucijski, ovakvo ponašanje se može protumačiti samo kao metoda preživljavanja, s obzirom da nisu mogli znati kada će imati sljedeći obrok pa su jeli što više u što kraćem vremenu. Također, kako su psi životinje čopora, lovina je uvijek prije pojedena od dominantnijih pasa pa su oni slabiji bili osuđeni na gladovanje pa i uginuće.

Tako se pojava halapljivog jedenja u pasa može povezati sa starim navikama svojih predaka. Usto, ne trebamo zaboraviti činjenicu kako i u današnjih pasa postoji kompeticija za hranu, što psi mogu iskusiti već u štenećem dobu dok su još u leglu.

No, u današnje vrijeme prebrzo jedenje hrane ima i neke nepoželjne posljedice: povraćanje, zaostajanje hrane u jednjaku pa i aspiracijske upale pluća.

Iako se u ljubimaca ova loša navika gubi kroz nekoliko mjeseci boravka u novom domu, može potrajati i dulje vremena, kao što je to slučaj sa Vašim ljubimcem, a naročito ako je u kućanstvu prisutan još koji ljubimac.

Kako biste psića odučili od brzog i halapljivog uzimanja hrane pokušajte sljedeće: u njegovu posudu sa hranom stavite veći nejestivi predmet (kamen, loptu, konzervu i sl.) ili hranu posipajte po podlozi gdje inače jede. Na ove načine on neće tako brzo moći uhvatiti veće zalogaje hrane, već će ih trebati tražiti pa će sa vremenom obroci sve dulje trajati, čime neće ugrožavati svoje zdravlje.

Također, Vašeg psa možete naučiti kako i kada je vrijeme obroka. Možete ga ograničiti stavljanjem povodca pa ga polako privoditi posudi s hranom, a ne da on pojuri do nje. Isto tako, naučite ga da bude poslušan i krene za obrokom kada Vi to dozvolite. Kao donosioc hrane, Vi ste u snažnoj poziciji pokazati tko je glavni.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr