Povratak

Kako ukloniti smolu s dlake psa?

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam psa labradora starog godinu dana. Ja i moja obitelj smo išli na put, a pas je ostao kod prijateljice u boksu. No, tamo je legao na neku smolu od drveta koja sa dlake nikako ne ide dolje. Pokušala sam sa svakodnevnim četkanjim i kupanjem, no ta smola i dalje ne ide dolje. Ne znam što da napravim pa bih vas molila za savjet. Moram napomenuti da se pas još uvijek linja iako ga svakodnevno četkam i zaista se trudim skinuti mu tu dlaku. Da li je to učestalo linjanje posljedica nekog nedostatka vitamina? Molila bih vas da mi date neki savjet. Unaprijed hvala,
Anamaria

O: Smola se najlakše skida sa otapalima (aceton, benzin), no takvi preparati mogu oštetiti dlaku i kožu psa pa ih nije dobro koristiti.

Eventualno možete koristiti medicinski benzin, ali obavezno morate okupati psa nakon toga i nikako dopustiti lizanje tretirane dlake. Prije prethodno navedenog, savjetujem Vam da pokušate ukloniti smolu s običnim jestivim uljem (suncokretovo, maslinovo ulje) - nanesite ulje s vatom ili gazom na područje uprljano smolom, dobro istrljajte prstima i također prstima pokušajte čim više ukloniti smolu s dlake. Nakon toga psa okupajte sa prikladnim šamponom i dobro isperite vodom.
 
O problemima s linjanjem pisale su kolegice Rumiha, dr.vet.med. ovdje i mr. Vrhovac Uzur, dr.vet.med., ovdje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr