Odgovara:
Davorka Balantin, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam kujicu zlatnog retrivera staru 10 mjeseci i upravo joj je kraj prvog tjeranja. Kujica je prokrvarila 1.3.08. U stanu je bila do 14.3.08. Taj dan smo je odveli u garažu i ostavili dok smo bili na poslu. Kada smo se vratili zatekli smo nju i mužjaka koji je odmah pobjegao u drugi kraj. Nisu bili spojeni. Sada ne znam da li sam došla "prerano" ili "prekasno"? Zanima me način na koji se može u ranoj dobi odrediti da li je kuja gravidna. Prijavili bi je na izložbu, a ovako nismo sigurni da li je gravidna ili ne. Da li postoje kakvi testovi koji bi u prva 2-3 tjedna od mogućeg parenja dokazali da je kuja gravidna ili ne? I da li možda postoje kakve tablete za pobačaj i kada se trebaju dati, te da li su opasne po život kuje? Hvala, Zrinka

O: Graviditet kod kuja prosječno traje 58-63 dana. Spolni ciklus kuja se dijeli u četiri faze: proestru, estrus, diestrus i anestrus.

Prva faza spolnog ciklusa ili proestrus je izrazito duga u kuja i traje oko 9 dana. U to vrijeme se javlja iscjedak crvenkaste boje zbog hiperemije, uslijed djelovanja hormona i pucanja kapilara. U ovoj fazi dozrijevaju folikuli na jajnicima, luči se estradiol koji uzrokuje proliferaciju maternice i vaginalnog epitela.

Druga faza spolnog ciklusa ili estrus traje ovisno o pasmini, oko 9 dana. U ovoj fazi dolazi do pada koncentracije estrogena i povećava se koncentracija hormona koji će izazvati ovulaciju. U ovoj fazi ženka je spremna za parenje. Količina iscjetka je vrlo mala, svjetle boje.

Treća faza ili diestrus traje 60-70 dana, ukoliko ženka nije gravidna. U ovoj fazi dolazi do regresije promjena koje sam prije opisala, odnosno do oblikovanja žutog tijela. Ove promjene se odvijaju pod utjecajem progesterona.

Četvrta faza ili anestrus je faza spolnog mirovanja. Ova faza traje slijedećih 150 dana, a u krvi dolazi do opadanja koncentracije spolnih hormona. Treba uzeti u obzir da trajanje ovih perioda može odstupati nekoliko dana, ovisno o pasmini, veličini itd.
 
Kuja ovulira najčešće dvanaestog dana od početka krvarenja. Naravno, treba spomenuti da to može biti i 10.-14.dana, a postoje i podaci koji govore da se to može desiti čak i 5. dana i 25. dana spolnog ciklusa.

Dijagnostika graviditeta u prva tri tjedna nakon parenja je malo vjerovatna i vrlo subjektivna. Općenito se kod kuja za dijagnostiku graviditeta koriste rentgen i ultrazvuk. Ultrazvukom se može sa sigurnošću dijagnosticirati graviditet s 3-4 tjedna, ali se ne može točno utvrditi broj plodova. Rentgenom se također može dijagnosticirati graviditet i može se, za razliku od ultrazvučne dijagnostike, odrediti broj plodova (prema broju kralježnica plodova koje se lijepo vide na rentgenogramu). Postoje i drugi pokazatelji prema kojima ćete (teže) moći dijagnosticirati graviditet, kao što je postupno povećanje tjelesne težine kujice pa će kujica biti mirnija, tromija, manje će se kretati, brže će se umarati, abdomen će se obostrano proširiti. Tjelesna temperatura gravidne ženke je malo povišena zbog intenzivnijeg metabolizma, a pred kraj graviditeta dlaka kujice je slabija, suha i može jače opadati. Također se pred kraj graviditeta povisuje broj leukocita u perifernoj cirkulaciji (bijela krvna zrnca) kako bi kujica bila otpornija prema infekcijama. U zadnjoj trećini graviditeta ćete primjetiti i promjene na mliječnim žlijezdama kod kujice (povećane mliječne žlijezde, bradavice su razvijenije, a pred sam porod se mliječna žlijezda nalije i počne lučiti mljezivo).

Kuje također mogu pokazivati znakove graviditeta kada i nisu gravidne, odnosno u stanju lažne trudnoće, koja nastaje kao posljedica hormonskog disbalansa, nakon tjeranja.

Osim kliničkih metoda dijagnostike graviditeta , postoje i laboratorijske metode dijagnostike koje se dijele na kemijske, fizikalne, biološke, hormonalne, imunološke i histološke.

Moj je savjet da se obratite Veterinarskom fakultetu u Zagrebu, Klinici za porodiljstvo u vezi dijagnostike graviditeta Vaše kujice.

OZNAKE: