Povratak

Kalcij oksalatni kamenci - odabir hrane

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
IvanaSarcevicHorvat Joomla


Odgovara:
Ivana Šarčević Horvat, dr. med. vet. 
Pet centar, Kralja Petra Svačića 61, Osijek

P: Imam mini jorkija od 3,2 kg koji ima problem pri mokrenju. Analiza mokraće – ph 7,0; malo krvi i puno Ca oksalata. Na ultrazvuku nema kamena u bešici, ali ima naslage mulja i peska. Koju bi ste mi Vi hranu preporučili? Unapred hvala, Sandra

O: S obzirom na to da mokraćni kamenci nisu zasebna bolest, bilo bi dobro pri hematološkoj i biokemijskoj pretragi krvi obratiti pažnju na jetrene i bubrežne parametre. Kalcij oksalatni kamenci su obično nasljedni, rjeđe se javljaju i obično kod mužjaka čiji je urin zasićen kalcijem. Uzrok nastanka mogu biti i bakterijske infekcije, nedostatak vitamina A te pretilost.

Vašem psu treba hrana koja sadrži manje kalcija, proteina, oksalata te održava lužnatost urina, jer zakiseljavanjem urina oksalatni kamenci se ne otapaju. Preporučam Vam sljedeće medicinske formule:  Hill's-ovu hranu "u/d" u dehidriranom i konzerviranom obliku,"Renal" od Royal Canina u dehidriranom i konzerviranom obliku,  "c/d Multicare" od Hill'sa  koja može smanjiti rizik nastanka novih oksalatnih kamenaca. Također pogodna za Vašeg ljubimca je i Dr. Clauders konzervirana hrana s niskim udjelom bjelančevina, fosfata i natrija, koja ne opterećuje bubrege.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr