Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Imam dalmatinsku ženku staru godinu i mjesec. Zadnji se put tjerala u drugom mjesecu i nedavno sam je pustila u park da trči, ali je svaki pas do kojeg stala skakao. Zvala sam veterinara da pitam što se događa jer nije bilo znakova krvarenja. Rekao mi je da se tjera i da je tjeranje uranilo. Pošto imam neugodna iskustva sa strane drugih veterinara, molim Vas da mi date savjet i da mi kažete da li se tjera ili ne. Mislim da još nismo spremni na štence, pa Vas molim da mi pomognete.
S poštovanjem,
Marija

O: Bilo bi poželjno da svi vlasnici kuja vode kalendar na kojem će bilježiti kada se njihova ljubimica počela tjerati.

Ako ste uočili krvavi iscjedak, tjeranje je već započelo barem 5 - 7 dana prije.

Ciklus tjeranja uglavno traje oko 20-tak dana, ali kuje i dalje "privlačno" mirišu muškim pripadnicima. Ako se Vaša kuja počela tjerati krajem siječnja ili početkom veljače, moguće je da je novo tjeranje već započelo, jer kod nekih ženki ciklus tjeranja ili žara se javlja nakon 5  (ili 6 ili 7 ili 8) mjeseci.

Pratite termine tjeranja svoje kuje, ako se idući put počne tjerati za oko 5,5 mjeseci, to znači da je njen normalan ritam ciklusa. Ako se vrijeme između dva tjeranja smanji ili poveća, preporučamo pregled kod veterinara.

OZNAKE: