Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Psu sam nakon čišćenja kamenca po preporuci veterinara davao 10 dana Stomadhex. Zanima mogu li nastaviti sa time ili treba napraviti nekakvu stanku? Inače, pas mi jako podliježe stvaranju kamenca, a baš mi ne da prati sa četkicom. Postoji li kakvo sredstvo za sprečavanje stvaranja plaque? Hvala i srdačan pozdrav, Vladimir

O: U uputama o načinu primjene i doze Stomadhex C pastila navodi se da je za učinkovitu zaštitu usne šupljine preporučeno primijeniti Stomadhex C pastile svaki dan tijekom deset dana. 

Preporučene količine mogu biti promijenjene prema preporuci veterinara.

Stoga Vam i ja preporučam da, u dogovoru s Vašim veterinarom, koji ujedno ima i najbolji uvid u zdravstveno stanje Vašeg ljubimca pa tako i u stanje usne šupljine, nastavite ili prekinete stavljanje ovih pastila.

Osim Stomadhex C pastila, protiv zubnog plaka u ljekarnama Pet centra možete pronaći "Gingisan gel" (Vetoquinol) koji sadrži klorheksidin, visokodjelotvorno anti-plak sredstvo, te se kod njegove redovite primjene smanjuje stvaranje zubnog kamenca. Nanosi se 1-3 puta dnevno na zubno meso i usnice (žvale), najkasnije prije sljedećeg hranjenja kada se prstom lagano umasira.

Također, pronaći možete i "Dog-a-dent spray" sprej (Beaphar) koji uklanja zubni plak, sprečava nakupljanje zubnog kamenca i pomaže kod neugodnog zadaha, a koristi se dva puta tjedno.

OZNAKE: