Povratak

Kamenci u mokraćnom sustavu i prilagodba prehrane

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
JelenaPejic


Odgovara:
Jelena Pejić, dr. med. vet.
Pet centar, Našička 144, Zagreb

P: Danas je mom psu (Westy) dijagnosticiran pjeskoviti bubrežni kamenac, koju hranu mi preporučate da treba jesti? Hvala. Lp, Ivanka

O: Kamenci u mokraćnom sustavu nastaju zbog nakupljanja kristala koji su posljedica neotapanja minerala. Postoji više vrsta kamenaca te je prehrana treba biti korigirana ovisno  o vrsti kamenca.

Najčešći oblik kamenaca su struviti koji su skloni nakupljanju u alkalnoj sredini te je stoga kod njihove pojave indicirana hrana koja zakiseljava urin uz nisku razinu proteina, fosfora i kalcija (Hill's s/d, Hill's c/d,  Royal Canin Urinary s/o) uz moguće dodavanje pasti za zakiseljavanje mokraće, npr. ORME NATURALI Struvipet pasta za zakiseljavanje mokraće psi i mačke.

Osim struvita, česte su pojave uratnih i cistinskih kamenaca čija se pojava regulira uz prehranu sa niskom razinom purina  te se mokraća zalužuje (Hill's u/d, Royal Canin low purine).

Postoji još i vrsta oksalatnih kamenaca, no njihova pojava se većinom rješava kirurškim putem, a njihovu pojavu možemo prevenirati medicinskom hranom Hills' u/d.

Najbitnije je detaljnom  dijagnostičkom pretragom odrediti veličinu kamenca kako bi odredili je li potrebno operativno uklanjanje ili samo korecija prehrane. U dijagnostičku pretragu svakako je potrebno uvrstiti pretragu sedimenta urina i određivanje ph urina kako bi znali o kojoj vrsti kamenca se radi.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr