Odgovara:
Davorka Balantin, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam labradora oštenjenog 4.2.2008, kod nas je stigao 31.3, a razbolio se 10.4. Počeo je kašljati i ima iscjedak iz njuškice. Bio je kod veterinara, izmjerena temperatura je bila 39, dobio je injekcije CATOSAL, VITAMIN C 10 ML, TARDOMIOCEL COMP. Nakon tri dana temperatura mu je 38.4, kašlje s vremena na vrijeme kao da mu je nešto zapelo u grlu i povremeno mu curi iz njuškice, apetita ima, živ je i razigran. Zabrinuta sam da se nije zarazio zaraznim kašljem i koji su mi postupci za dalje. Unaprijed hvala, Sanja

O: Upala grkljana i dušnika je jedna od češćih bolesti dišnog sustava.

Sluznica grkljana i dušnika, uz ostale funkcije, čisti udahnuti zrak. Kada se na njoj nakupi dovoljno nečistoće, pas je kašljem izbacuje van. Jako onečišćen zrak stvara podlogu da sluznica bude osjetljiva i podložna bakterijama i virusima. Uzročnik kašlja može biti virus, bakterija, mikoplazma ili gljivica.

Kašalj je refleks izazvan nadražajem određenih dijelova dišnog sustava koje nazivamo tusigene zone. Posebno je osjetljiva sluznica grkljana i sluznica u predjelu račava dušnika. Drugi dijelovi dušnika i veliki bronhi znatno su manje osjetljivi, dok su sitni ogranci bronhalnog debla i alveole potpuno neosjetljivi za refleks kašlja. Životinje bolesne na plučima kašlju ako je istovremeno patološkim procesom zahvaćena i sluznica velikih bronha ili porebrica. Visceralna i parijetalna porebrica, dio ždrijela i nosa također pripadaju vrlo osjetljivim tusigenim zonama.

Kao podražaj na kašalj najčešće djeluje razvoj upalnog procesa, prisutnost sekreta i krvi, prašina, strana tijela, plinovi, dim ili hladni zrak.

Adenovirusna infekcija pasa ili kašalj čopora (kennel cough) je zarazna bolest koja može poprimiti oblik zatvorene epizootije, a uzrokuje je pseći adenovirus serotip 2 koji je vrlo sličan uzročniku zaraznog hepatitisa psa koji je tipiziran kao pseći adenovirus serotip 1. Simptomi bolesti su suhi kašalj, lagano povišena temperatura, neznatna inapetencija, upala i edem grkljana, ždrijela i dušnika. Neki psi mogu imati upalu pluća i konjuktivitis. Pas obično spontano ozdravi za 7-12 dana. Dijagnoza bolesti se postavlja na temelju virusološke i serološke pretrage. Postoji homologna ili heterologna vakcina kojom se mogu zaštititi zdravi psi.

Nemojte svome psu davati prehladnu vodu za piće, od hrane mu se ne smije davati ništa direktno iz hladionika (sve se mora zagrijati na sobnu temperaturu). Ako pas kojim slučajem ima upalu grla, nemojte mu davati dehidriranu hranu kako ga ne bi grebala po sluznici, vec je namočite ili ga neko vrijeme hranite konzervama. Vrlo važan činilac u terapiji je strogo mirovanje koje mora trajati 3 tjedna. U tom periodu psa se ne smije izlagati nikakvim fizičkim naporima zahtijevnijim od lagane šetnje.

OZNAKE: