Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam mješanca (terijerskih 'gena') koji je star otprilike 12 godina (nisam sigurna pošto sam ga udomila). Oduvijek je imao problema sa spazmom laringsa (ako je to dobar termin), odnosno, znao se zakašljati s grčenjem i nemogućnošću da dođe do zraka, pri čemu mu se jako ubrza rad srca. U zadnje vrijeme su napadaji češći pa me zanima imate li kakav savjet za mene?
Hvala unaprijed i lijepi pozdrav, zabrinuta Maja

O: Kašalj je refleks izazvan nadražajem određenih dijelova dišnog sustava koje nazivamo tusigene zone.

Posebno je osjetljiva sluznica grkljana i sluznica u predjelu račava dušnika. Drugi dijelovi dušnika i veliki bronhi znatno su manje osjetljivi, dok su sitni ogranci bronhalnog debla i alveole potpuno neosjetljivi za refleks kašlja. Životinje bolesne na plućima kašlju ako je istovremeno patološkim procesom zahvaćena i sluznica velikih bronha ili porebrica. Visceralna i parijetalna porebrica, dio ždrijela i nosa također pripadaju vrlo osjetljivim tusigenim zonama. Kao podražaj na kašalj najčešće djeluje razvoj upalnog procesa, prisutnost sekreta i krvi, prašina, strana tijela, plinovi, dim ili hladni zrak.

Nadalje, kašalj može biti i simptom srčanih bolesti te kolabirane trahee. Također se može javiti kod trauma, kod kojih dolazi do ozlijeda prsnog koša, različitih zaraznih bolesti (naročito ako pas nije zaštitno cijepljen), kod invazije crijevnih nametnika...

Kako su krvotok i disanje usko povezani, tako se i poremetnje u krvotoku odražavaju na disanje i obrnuto, što znači da stanje Vašeg psa koje opisujete može potaknuti obična upala grla, upala pluća, ali i problemi vezani za kardiovaskularni sustav. Više o ovoj temi pisala je kolegica Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med. ovdje.

Nemojte svome psu davati prehladnu vodu za piće, od hrane mu se ne smije davati ništa direktno iz hladionika (sve se mora zagrijati na sobnu temperaturu). Ako pas kojim slučajem ima upalu grla, nemojte mu davati dehidriranu hranu kako ga ne bi grebala po sluznici, već ju namočite ili ga neko vrijeme hranite s konzervama. Vrlo važan činilac preventivno, ali i u terapiji je strogo mirovanje. U tom periodu psa se ne smije izlagati nikakvim fizičkim naporima zahtijevnijim od lagane šetnje.

Poželjno bi bilo odvesti Vašeg ljubimca veterinaru na pregled kako bi se utvrdilo ima li kakvih srčanih smetnji, a do tada ga ne izlažite fizičkom naporu i pojačajte udio vitamina i minerala uz što kvalitetnu prehranu.

Veterinar će najbolje procijeniti zdravstveno stanje Vašeg psa na temelju uzete anamneze, općeg kliničkog pregleda te dodatnih dijagnostičkih postupaka. Samim time odrediti će adekvatnu terapiju te Vas najbolje savjetovati o potrebnoj njezi Vašeg ljubimca.

OZNAKE: