Povratak

Kašalj

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
elena-tijan1

 
Odgovara:
Elena Tijan, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Imam psa koji je star 5 i pol godina te u zadnjih par dana kašlje, kao da mu je kost zapela u grlu. Ne kašlje stalno, nego samo kad je sretan, i kad laje, ali to mu sad teže ide. Bili smo kod veterinara te je dobio dvije injekcije i opet moramo doći danas i u petak. Veterinar nam nije rekao ništa konkretno, ali ja sam čitala da kad pas tako kašlje da najvjerojatnije ima upalu dušnika. Zanima me je li ta terapija injekcijama bolja opcija ili su ipak bolje tablete? I za koliko bi mu trebalo bit bolje, mi smo u ponedjeljak bili kod veterninara. I da, moj pas Don, koji je inače mješanac gordon setera i rotvajlera, se obožava kupati i to svaki dan kad idemo u šetnju, u bilo koje godišnje doba, pa me zanima koliko njemu to može štetiti, iako do sad nije imao problema sa zdravljem?
Hvala unaprijed!
Pozdrav, Klara

O: Kašalj općenito nastaje kao posljedica iritacije dišnog sustava, ali također može biti vezan i za bolesti srca.

Zvuk samog kašlja može ponekad ukazati na uzrok pa će tako metalni prizvuk, gakanje i suhi kašalj uglavnom ukazivati na bolesti dušnika ili većih bronha. Kod malih pasmina čest je kolaps traheje koji se očituje karakterističnim gakanjem ili roktanjem slično kao i kod traume dušnika uzrokovane pritiskom ogrlice. Vlažan, produktivan kašalj najčešće ukazuje na infekciju pluća.

Vrijeme pojave kašlja je također važno za određivanje uzroka pa će tako kod srčanih bolesnika biti izraženiji navečer, dok će kod kroničnog bronhitisa kašalj potaknuti aktivnost i uzbuđenje.

Uzročnici kašlja mogu tako biti različite bakterije (upala pluća), virusi (traheobronhitis), paraziti, gljivice, tumori na plućima, bolesti srca, alergije i iritacije (dim cigareta, alergijski bronhitis), traume (ogrlica, lajanje), kolaps traheje, strana tijela, tonzilitis (upala krajnika) itd.

Dijagnoza se postavlja uzimanjem anamneze, kompletnim kliničkim pregledom te po potrebi rendgenskom snimkom prsnog koša, pretragom krvi i urina te pretragom izmeta za isključivanje parazita. Od dodatnih testova, tamo gdje postoji mogućnost za to, mogu se još napraviti ultrazvuk, laringoskopija ili bronhoskopija, trahealna i bronhoalveolarna lavaža.

Liječenje se provodi ovisno o uzroku pa se tako u slučaju bakterijskih infekcija daju antibiotici, tumori se liječe kirurški te kemoterapijom, kašalj uzrokovan bolestima srca liječi se pripravcima za jačanje srčanog mišića, zatim se daju antitusici za ublažavanje ili blokiranje kašlja itd.

U svakom slučaju, vjerujem da je Vaš veterinar odredio najadekvatniju terapiju na temelju pregleda odnosno postavljene dijagnoze, ali u slučaju da želite čuti i drugo mišljenje, možete se obratiti kolegama na Veterinarskom fakultetu u Ambulanti za unutarnje bolesti. Što se tiče kupanja, moj je savjet da ga za sada izbjegavate, barem dok pas potpuno ne ozdravi.

Više o uzrocima kašlja, bolestima dušnika te njihovu liječenju možete pročitati u ranije objavljenim odgovorima mojih kolega Kašalj i promjene na dušniku psa, Upala dušnika i Traheobronhitis ili "kašalj čopora".

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr