Povratak

Kastracija i utjecaj na napoželjno ponašanje psa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Vlasnica sam mužjaka francuskog buldoga starog 22 mjeseca. Pas je izrazito dominantan, u društvu bilo kojeg psa (muškog "- ženke, nije bitno) ne prestaje naskakivati i nikako ga se ne može smiriti, a jednako se ponaša i u društvu male djece. To, naravno, zbog prirode pasmine, dovodi do neprestanog povraćanja, ubrzanog dahtanja i da ga se fizički ne odvoji (u drugu prostoriju) vjerojatno bi imao srčani udar. Uz to, dobio je i neurodermatitis, kako mi je veterinar objasnio, baš zbog tog stresa za parenje... Živim u Beču i veterinar mu je prije 20 dana dao neku injekciju (s čipom, ako sam dobro shvatila) koja djeluje 8 mjeseci i zapravo ima isto djelovanje kao i kastracija, ali na određeni rok. Međutim, rezultati su još gori -

sad naskakuje i na mene. Za tjedan dana idemo na godišnji odmor u Hrvatsku, u kuću u kojoj će biti i jedna kujica i još male djece i već sad me hvata panika. Mislila sam da ću sve riješiti s tom injekcijom, ali izgleda da od toga ništa. Možete li me savjetovati da li bi kastracija bila rješenje ili je on takve naravi da ni to ne bi imalo puno smisla?
Hvala unaprijed, Sanja

O: Kod nekastriranih ljubimaca se može uočiti sljedeće ponašanje: mokre na sve i svugdje (uključujući namještaj, zavjese, cipele, i sl. u Vašem kućanstvu), znatna promjena ponašanja oko kuja u tjeranju (ako se jednom pare ovo ponašanje se može znatno intenzivirati u kontaktu s kujom u tjeranju), mnogi psi aktivno traže kuju za parenje (preskaču i najviše ograde, lome ogradu i sl.), ponekad su agresivni prema drugim psima i zaskakuju ih (ovo zna potrajati i dulje vremena), često odbijaju hranu koju im ponudite ako negdje njuše kuju u tjeranju, ponekad su jako agresivni prema kujama, a kako bi zadovoljili poriv zaskakuju predmete i osobe, zavijaju i cvile tjednima,...

U odnosu na prije navedeno ponašanje, utvrđeno je da su kastrirani psi obično primjerenijeg ponašanja. Oni, ne samo što nemaju toliku želju za lutanjem (u potrazi za kujom u tjeranju), ne obilježavaju mokrenjem svoj teritorij (testosteron - muški hormon- glavni je pokretač ovog poriva povezanog sa dominantnosti), manje su agresivni prema drugim psima. Sva ova, kao i mnoga druga, nepoželjna nepoželjna ponašanja naročito su pod kontrolom ako se psa kastrira između 9. i 12. mjeseca starosti, odnosno, prije spolne zrelosti i razvijanja loših navika. Zatim, pokazalo se kako oni psi pokornijeg ponašanja postaju bolji kućni ljubimci ako se kastriraju.

No, kako se kastriranjem samo smanjuje produkcija hormona testosterona, tako onaj pas dominantnog karaktera zadržava želju za lutanjem i agresivnijim ponašanjem. Ako se kastracija poduzima kao mjera za sprječavanje nepoželjnog ponašanja, bez discipline i preodgoja unutar i van kuće neće sama riješiti problem.

U tom slučaju, induciran je rad s ljubimcem, po mogućnosti u nekim od škola za odgoj i edukaciju pasa. Naime, osoblje u prije navedenim školama s velikom dozom uspjeha ispravlja nepoželjna ponašanja kod ljubimaca te dobro educira vlasnike kako da se "nose" s istim ili sličnim problemima kod ljubimaca.

Stoga, teško je prognozirati ponašanje ljubimca nakon operacije, odnosno, da li će sama operacija polučiti željenim uspjehom u promjeni u ponašanju Vašeg ljubimca.

Iz svih prije navedenih razloga, savjetujem Vam da se oko rješavanja problema ponašanje ljubimca prvo posavjetujete sa stručnjacima iz škola za odgoj i edukaciju pasa te sa svojim veterinarom. Kombinacijom njihovih savjeta i solucija rješavanja ovih problema vjerojatno ćete doći do najboljeg mogućeg rješenja.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr