Povratak

Kastracija - postoperativni oporavak

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Molim Vas za pomoć. Danas smo kastrirali dvogodišnjeg pinča i on je trenutno jako izbezumljen, baulja po kući, ne može sjesti jer ga pretpostavljam boli šav a ni leći jer ga smeta plastika oko glave. Brine me što mu krvari rana (kapljice krvi su po podu), ne da mi da mu priđem a veterinar se ne javlja na mobitel. Da li je normalno da krvari, veterinar mi je danas rekao da ako si i uspije otkinuti šavove da se neće desiti ništa već da će rana samo sporije zacijeliti. Molim Vas za mišljenje jer se bojim da bi si ih sutra mogao skinuti jer je jako živahan i što da radim u tom slučaju s obzirom da je vikend i nemam koga pitati za savjet. Koliko dugo mora imati plastiku oko glave? 

U slučaju da skine šavove da li mu onda mogu skinuti plastiku, da li je onda svejedno (jer s njom jedva funkcionira). A kapljice su i dalje po podu... Što da radim? I što da mu dam da jede ovih dana ako ne bude imao apetita, što smije a što ne?
Hvala Vam unaprijed, Vilena

O: Kastracija psa radi se u epiduralnoj anesteziji sa sedacijom, pa sve dok se anestetik odn. sedativ u potpunosti ne izluči iz cirkulacije, Vaš ljubimac može biti ošamućen, nekontroliranih pokreta, teturavog hoda i sl.

Zaraštavanje rane je individualne prirode - kvalitetnije je u mladih životinja, dobro držanih životinja, te u onih koje su u dobroj kondiciji.

U svakom slučaju treba voditi računa da je rana čista i suha i treba provjeravati bar dva puta dnevno znakove infekcije, otečenja, crvenila i iscjetka. Par kapljica krvi odn. sukrvica iz kastracione rane ne mora Vas zabrinjavati, no ako Vam se rana kod Vašeg psa iz bilo kojeg razloga čini sumnjivom, svakako ga odvedite veterinaru prije nego se stanje pogorša. Također, malo crvenila ili blago otečenje normalna je pojava, no krvarenje, iscjedak ili otvoreni rubovi rane (što će se dogoditi ako šavovi popuste ili ih pas prijevremeno skine) svakako zahtijevaju posjet veterinaru.

Naime, kastracijske komplikacije se mogu javiti kao krvarenja, prolaps organa i infekcije. Krvarenje iz arterije spermatike može nastati pri pogrešnom postavljanju ligature. Ponekad krvare i skrotalne žile, osobito proširene vene ingvinalnog područja zbog prekida prilikom prepariranja testisa. Do prolapsa organa može doći ako se funikulus prereže prekratko, neposredno uz testis, te dođe do ispadanja funikulusa spermatikusa. Moguće su infekcije pa treba poduzeti aseptične mjere.

Prvih pet dana nakon kastracije može se pojaviti upalni edem skrotuma i prepucija kao posljedica kastracije i poremećaja cirkulacije u okolici rane. Šetnjom će se edem smanjiti. Ako je povišena tjelesna temperatura, potrebno je pregledati skrotum i područje funikulusa. Ako je posrijedi retencija sekreta, skrotum je otečen i nešto bolan, a može se utvrditi i fluktuacija. Rubovi rane su sljepljeni i suhi.

Kod infekcije područje skrotuma je otečeno, temperirano i bolno. Pas je apatičan, bez apetita i hoda sapeto te je potrebno, osim aplikacije antibioticima, ranu obraditi. Pri anaerobnoj infekciji oteklina skrotuma naglo se širi po čitavom trbuhu. Uz naglo pogoršanje općeg stanja, pas može uginuti za nekoliko dana. Fistula funikulusa se razvija poslije gnojne upale i flegmone funikulusa te je potrebno gnoj ispustiti.

Šavovi se, ako je rana uredno zacijelila, skidaju 10. dana nakon operacije, pa bi bilo dobro da pas čim duže nosi zaštitni ovratnik kako biste spriječili skidanje šavova ili lizanje rane. Ako mu smeta prilikom uzimanja hrane ili u šetnji, možete mu privremeno skinuti.

Inače, aktivnosti se moraju ograničiti u prvom tjednu nakon operacije, dozvoljene su lagane šetnje samo na povodcu.

Postoperativne hrane koje pomažu bržem oporavku, a koje možete pronaći i u našim ljekarnama Pet Centra su slijedeće: a/d (konzerva-Hill's), p/d (konzerva i suha hrana-Hill's), Convalescence support (konzerva-Royal Canin), Convalescence support Instant Diet (prah-Royal Canin), a kao potporu imunitetu preporučila bih Vam Immunoboost pastu za peroralnu primjenu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr