Povratak

Kastracija - postupak, kastraciona rana i krvarenje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
silvija_havrle1

 
Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 

P: Molim za pomoć. Prije par dana sam kastrirala svog dvogodišnjeg psa, međutim veterinar mu je ostavio oba reza otvorena, nije ih zašio. Rekao je da tako mora biti kako bi krv koja se nakupila tijekom operacije mogla iscuriti van. Prvi je dan malo jače krvario, ali je veterinar rekao da je to normalno da to samo izlazi nakupljena krv. Trenutno sad više ne krvari, ali su mu rane jako otvorene i vjerojatno ga jako bole ili svrbe dok se stalno liže i dira te rane pa se bojim da mu se to ne upali. Ne znam šta da radim, da li to mora biti tako ili bi trebalo biti zašiveno? Unaprijed hvala, Kristina


O: Kastracija je zahvat kojim se uklanaju gonade (spolne žlijezde- testisi i jajnici). Operacija se izvodi u općoj anesteziji. Nakon brijanja dlake s operacionog polja te provođenja antisepse, prereže se koža između ingvinalnog kanala i skrotuma. Testisi se potisnu van iz skrotuma i podvezuju resorptivnim koncem te uklanjaju. Kastracione rane se ne šiju, kako bi se iscjedio sav eksudat. Kastraciona rana zarasta per sekundam i defekt se ispunjava granulacionim tkivom iznutra prema van.

Kako bi spriječili infekciju kastracione rane, operacija se izvodi sterilnim instrumentima, a poslije operacije životinju se drži maksimalno higijenskim uvjetima. Životinja preventivno dobije antibiotsku terapiju jer su otvorene rane podložne infekciji.

Jedna od postkastracijskih komplikacija može biti krvarenje, ali uglavnom je neznatno i kratkotrajno. Kontinuirano i obilnije krvarenje može biti posljedica nepravilnog podvezivanja i u tom slučaju potrebno je što prije se obratiti veterinaru koji je izvodio operaciju kako bi riješio problem.

Možemo reći da je normalno da pas liže ranu ako mu je dozvoljen pristup. Kako bi spriječili lizanje rane, potrebno je psu staviti zaštitni okovratnik. Lizanjem se rana vlaži i sprječava se nastajanje mladog granulacionog tkiva koje će zatvoriti ranu te će samo zarastanje duže trajati.

O utjecaju kastracije na psa možete pročitati ovdje.

Nadam se da će Vam ove informacije koristiti.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr