Povratak

Kastracija - utjecaj na agresivnost prema drugim psima, teritorijalnost, čuvanje teritorija, apetit, prehranu i aktivnost

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ljvu 2013


Odgovara:
 Ljiljana Vrhovac Uzur, univ. mag. med. vet.,
Pet centar, Našička 144, Zagreb 

P: Meni bi trebalo nekoliko informacija o ponašanju/navikama odraslih mužjaka nakon kastracije. Naime, imam mješanca belgijskog ovčara i neke nepoznanice (pretpostavljam na pit bulla ili nešto slično), starog 2.5 godine. Mene zanima da li će nakon kastracije izgubiti potrebu da čuva svoj teritorij (mislim na kuću i dvorište, ne svaki stup koji obilježi) i da li će smanjiti netrpeljivost prema drugim mužjacima koje sreće u šetnji i društvu, kako će kastracija utjecati na njegovu aktivnost (jer to obožavam kod njega) i prehranu?
Hvala unaprijed!
Domagoj

O: Testosteron je hormon koji višestruko utječe na psihofizičke karakteristike životinja. Gubitkom ovog hormona mužjaci postaju nezainteresirani za parenje te se time gubi agresivnost prema drugim mužjacima kao i teritorijalnost koje su važne komponente u održanju vrste. Potreba za obilježavanjem teritorija će se umanjiti, ali kako psi svoja dvorišta čuvaju zbog integriteta skupine, pas će nastaviti čuvati dvorište.

Kastrirani psi u pravilu imaju pojačan apetit te im je važno promijeniti prehranu. S tim ciljem su osmišljeni programi niskokalorične vrijednosti, a bogati vlaknima koja podržavaju dobru probavu i pružaju osjećaj sitosti.

Aktivnost i potreba za kretanjem svakako zavisi o pasmini i temperamentu te se i u tom smislu, uz održavanje redovne aktivnosti i dobre kondicije ništa značajno neće promijeniti.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr