Povratak

Kastracija - zarašćivanje i komplikacije

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Davorka Balantin, dr.  vet.  med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Dobar dan, nedavno smo kastrirali psa i zanima me kako bi njegovi testisi trebali izgledati nakon operacije, jer su kod neseg psa dosta nateceni i tamni? Nikolina

O: Zaraštavanje rane je individualne prirode - kvalitetnije je u mladih životinja, dobro držanih životinja, te u onih koje su u dobroj kondiciji. Proces zaraštavanja se odvija ili reparacijom ili regeneracijom. U kirurgiji je poželjna regeneracija jer reparacijom nastaje ožiljkasto tkivo. Regeneracija je stvaranje istog odgovarajućeg tkiva na mjestu rane, a reparacija je zamjena tkiva vezivnim, ožiljkastim tkivom.

Tako koža i sluznica imaju veliku moć regeneracije epitelizacijom, a mišići ograničenu (kod malih se defekata stvore nova mišićna vlakna, a kod većih je to nemoguće). Periferni živci imaju veliku moć regeneracije pri čemu udaljenost između presječenih dijelova živca treba biti ispod 1 cm. Živčano tkivo središnjeg živčanog sustava zaraštava reparacijom. Krvne žile se ne nadoknađuju direktno regeneracijom, već nastankom kolateralnog krvotoka ili proširenjem vasa vasorum ili nastankom anastomoza između susjednih krvnih žila. Tetivna vlakna se nadoknađuju bujanjem peritendineuma i fascilarnog veziva čime nastaje ožiljak koji ima čvrszoću, ali ne i elastičnost. Fascije se spajaju ožiljkom vezivnog tkiva. Hrskavično tkivo zaraštava isključivo reparacijom dok se koštano tkivo dobro regenerira.

Procesi zaraštavanja počinju vrlo brzo nakon nastanka rane, a zadaća im je ukloniti uništene stanice, strana tijela te spojiti ranu novim tkivom. Kod zatvorenih ozljeda proces je isti, samo je resorpcija mrtvog tkiva sporija.

Ranjavanjem nastaje krvarenje koje ispire ranu. Nakon 45 minuta se na površini rane nađu leukociti. Obično se stvori krasta koja otpadne nakon 2 dana te se ponovnim sušenjem rane stvori nova krasta. Za 3 - 4 dana nastaje mlado granulacijsko tkivo. Površina rane zatvara se rastom kože sa strane.

Načini zaraštavanja rane su primarno -CIKATRISATIO PER PRIMAM INTENTIONEM, sekundarno - CIKATRISATIO PER SECUNDAM i zaraštavanje pod krastom - CIKATRISATIO SUB CRUSTAM. O mnogim uvjetima ovisi kako će rana zarasti: o točnoj adaptaciji rubova rane, o infekciji, prisutnosti stranih tijela i sl.

Kastracijske komplikacije se mogu javiti kao krvarenja, prolaps organa i infekcije. Krvarenje iz arterije spermatike može nastati pri pogrešnom postavljanju ligature. Ponekad krvare i skrotalne žile, osobito proširene vene ingvinalnog područja zbog prekida prilikom prepariranja testisa. Do prolapsa organa može doći ako se funikulus prereže prekratko, neposredno uz testis, te dođe do ispadanja funikulusa spermatikusa. Moguće su infekcije pa treba poduzeti aseptične mjere. Prvih pet dana nakon kastracije može se pojaviti upalni edem skrotuma i prepucija kao posljedica kastracije i poremećaja cirkulacije u okolici rane. Šetnjom će se edem smanjiti. Ako je povišena tjelesna temperatura potrebno je pregledati skrotum i područje funikulusa. Ako je posrijedi retencija sekreta, skrotum je otečen i nešto bolan, a može se utvrditi i fluktuacija. Rubovi rane su sljepljeni i suhi. Kod infekcije područje skrotuma je otečeno, temperirano i bolno. Pas je apatičan, bez apetita i hoda sapeto te je potrebno, osim aplikacije antibioticima, ranu obraditi. Pri anaerobnoj infekciji oteklina skrotuma naglo se širi po čitavom trbuhu. Uz naglo pogoršanje općeg stanja, pas može uginuti za nekoliko dana. Fistula funikulusa se razvija poslije gnojne upale i flegmone funikulusa te je potrebno gnoj ispustiti.

Ako Vam se rana kod Vašeg psa čini sumnjivom, svakako ga odvedite veterinaru prije nego se stanje pogorša.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr