dragan_vesovic


Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Moj pesek je kastriran prošle godine u 9 mj. Dosad je bilo sve ok, ali se zadnjih dana tjera kujica u kvartu i cijelo vrijeme naskakakuje na nju. Ta kujica je njegova “prijateljica” i oni se vole igrati te za vrijeme prethodnih njezinih tjeranja nije ništa poduzimao. Sad je sav usplahiren kad je vidi, naskakuje, daje joj puse, cvili na balkonu kad je vidi da prolazi ispred kuće.

S poštovanjem, Iva

O: Kastracija u pasa nerijetko dovodi do "primjerenijeg" ponašanja ljubimca. Naime, oni ne samo što nemaju toliku želju za lutanjem (u potrazi za kujom u tjeranju), ne obilježavaju mokrenjem svoj teritorij (testosteron - muški hormon - glavni je pokretač ovog poriva povezanog s dominantnosti), nego su i manje agresivni prema drugim psima. Sva ova, kao i mnoga druga nepoželjna ponašanja naročito su pod kontrolom ako se psa kastrira između 9. i 12. mjeseca starosti, odnosno prije spolne zrelosti i razvijanja "loših navika". Također, pokazalo se kako oni psi pokornijeg ponašanja postaju bolji kućni ljubimci ako se kastriraju.
Smatra se da je nakon kastracije potrebno i nekoliko tjedana da se organizam "očisti", odnosno da se nivo hormona smanji. Posljedično, i ponašanje ljubimca se kroz tih nekoliko tjedana mijenja.
 
Međutim, kako se kastriranjem samo smanjuje produkcija hormona testosterona, tako onaj pas dominantnog karaktera zadržava želju za lutanjem i agresivnijim ponašanjem. Također, postoje česti slučajevi kada nakon kastracije ljubimac zadrži isto ili slično ponašanje usmjereno prema ženkama. Smatra se da "ovakvih" ljubimaca ima i do 40% među kastriranim jedinkama. Ovakav oblik ponašanja kastriranih ljubimaca se najčešće dovodi u vezu s naučenim ponašanjem i oponašanjem drugih ljubimaca. Međutim, novija istraživanja na ovu temu otkrivaju da se ovakvo ponašanje kastriranih ljubimca treba interpretirati kroz prizmu želje za pokazivanjem dominacije, a ne, u tolikoj mjeri, seksualno povezano.
 
U svakom slučaju, savjetujem Vam da se, za početak, ponovno obratite svojem veterinaru i provjerite zdravstveni status ljubimca. Na takav način ćete moći utvrditi da specifično ponašanje nije u direktnoj vezi s određenim anatomskim formacijama ili poremećajima te će Vam isti odgovoriti kao i pomoći u rješavanju postojećeg problema.

OZNAKE: