Povratak

Katarakta i otečeni zglobovi kod psa oboljelog od dijabetesa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
natasa loncar


Odgovara:
Nataša Lončar, dr. med. vet.
Pet centar, Martinkovac 131 (Marti), Rijeka

P: Pas mi ima 13 i po godina i ima šećer i dobiva inzulin 2 put dnevno. Došla mu je katarkta i sad bi to kapljicama počeli rješavati, recimo jer sam pročitao da postoje kapljice koje imaju dobar efekt u skidanju katarakte. Pa ako možete šta predložiti i gdje bi se to moglo nabaviti. Drugo pitanje za zglobove oteknute, šta bi se moglo korsititi za psa. Unaprijed hvala. Lijepi pozdrav, Sven

O: Katarakta predstavlja djelomično ili potpuno zamućenje leće oka, a javlja se zbog nekoliko uzroka. Kod Vašeg psa je uzrok i poznat.

Leća oka je okrugla, tvrda i u normalnim uvjetima prozirna poput stakla. Gledajući u leću teško je i povjerovati da se radi o živom tkivu. Leću u položaju drže vlakna koja pomicanjem mijenjaju njen položaj i na taj način fokusiraju sliku u oku psa. Leća je obavijena kapsulom te njena funkcija i prehrane ovise isključivo o okolnim tekućinama oka, pošto leća nema direktnu opskrbu krvi.

Leća apsorbira glukozu i koristi ju za funkcioniranje i energiju. Višak apsorbirane glukoze se konvertira u sorbitol i fruktozu, enzimom aldolna reduktaza. Kada je u oku koncentracija glukoze povišena (kao kod dijabetesa), producira se i više sorbitola. Sorbitol tada navlači višak vode u leću te ju čini neprozirnom. Posljedično tome nastaje dijabetička katarakta. Katarakta se može javiti neovisno o tome što je dijabetes dobro kontroliran prehranom i terapijom.

Nedavno je na tržište izašao novi preparat za kontroliranje i prevenciju nastanka dijabetičke katarakte. Preparat se zove Kinostat i u obliku kapi je. Kinostat je ustvari inhibitor enzima koji konvertira glukozu u sorbitol, te na taj način sprečava prelaz viška glukoze u sorbitol i na taj način sprečava ulaz prekomjerne količine vode u leću, pa samim time i nastanak katarakte. No, kapi ne djeluju reverzibilno, tj. preparat ne može izliječiti već prisutnu mrenu, za to je ipak potreban operativni zahvat. Također, ovaj preparat nije registriran za uporabu u RH te se kao takav ovdje ne može kupiti.

Što se tiče otečenih zglobova, savjetujem da posjetite Vašeg veterinara. Psu se mogu dati nesteroidni protuupalni lijekovi kako bi mu se olakšala bolnost, a ukoliko se radi o upali, moguće da će biti potrebni i antibiotici. Nikako nije uputno davati psima ljudske lijekove protiv bolova jer možete napraviti više štete nego koristi. Promjene na zglobovima su česte kod pasa koji boluju od dijabetesa jer glukoza uzrokuje oštećenje živaca, što može biti popraćeno upalama, bolnosti i oteknućem. Također Vam savjetujem da barem dva puta dnevno mjerite razinu šećera glukometrom (ukoliko to ne činite) jer samo davanje inzulina nije dovoljno da bi znali je li bolest dobro kontrolirana.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr