Povratak

Kihanje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
franjo_hrgota

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 


P:
Naš štenac je juče u parku sa psima počeo da piri na nos kao da kašlje ili se se davi, danas isto tako. Prije tri tjedna je kašljao i veterinar je dao antibiotike, ali mi sada ovo nije jasno, sada ne kašlje, ovo izgleda kao da želi nešto da izbaci iz nosa, a zvuči hrapavo. Ako biste mogli da mi odgovorite, hitno je.
Hvala Vam,
Sandra

O: Vaš opis najbliži je kihanju pa ću Vam napisati nešto o tome.

Kihanje je jedan od obrambenih mehanizama sluznice nosa koji osigurava prohodnost dišnih puteva. Ono može biti posljedica neprilagođenosti sluznice, odnosno ako pas dugo boravi u toploj prostoriji, a nakon toga u hladnoj, sluznica je u nemogućnosti da se tako brzo privikne na hladan zrak i obrnuto, te se neprilagođenost manifestira kihanjem.

Isto tako, ako imunološki sustav ne funkcionira pravilno ili pojačano reagira na tvari koje nas okružuju dolazi do pojava alergija, odnosno hiper senzibiliteta sluznice koje se također očituju kihanjem. Kihanje se javlja i uslijed klimatskih promjena, stresa, a može biti psihičke naravi. Dakle sluznica će svaku promjenu bez obzira na uzrok signalizirati pored ostalog i kihanjem. No ne treba zaboraviti da kihanje također može biti posljedica bakterijskih i virusnih infekcija, koje mogu uzrokovati upalu sluznice odnosno rinitis, a isto tako i jedan od simptoma zaraznih bolesti.


Svakako ne treba isključiti ni prisutnost stranih tijela unutar nosne šupljine. To su najčešće komadići raznoraznih trava, pa čak i sitnih predmeta, pa prisutnost takvih stranih tijela ima uz kihanje i za posljedicu krvarenje iz nosa.Strano tijelo osim toga,uvijek izaziva i jak nemir kod psa.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr