Povratak

Kihanje, trljanje i češanje njuške tijekom zime

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
martina k


Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. med. vet.
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Imam njemačkog boksera koji je star 2 godine i kada dođe zima ima problema sa njuškicom. Kiše i kao da je prehlađen, no najveći je problem trljanja i češanja njuške. I to toliko da cvili i izdere si kožu. Pretpostavljam da se radi o alergiji pa me zanima kako mu pomoći. Lijep pozdrav. Gordana

O: Opisani problem može biti učestao kod velikih pasmina za vrijeme odrastanja do potpune spolne zrelosti ili starosne dobi oko dvije i pol godine. Također problem je vezan uz pasmine ili jedinke svjetlije dlake i kože. Pse bi trebalo pripremiti, prije zime ili ljeta, jer su tada kožni problemi izrazitiji; smanjen unos vitamina kao što su A i E vitamin mogu dovesti do opisanih problema kao u slučaju Vašeg ljubimca.

Poželjno bi bilo, uz redovitu ishranu dodati preparate koji će pomoći koži i sluznici nosa da lakše prebrode zimske (hladne) uvjete odnosno pucanje, peckanje i svrbež oko područja sluznice nosa. Kao dodatak preporučamo Canvit BARF ulje noćurka ili Canina brašno morskih algi. Oba preparata svojim sastavom (esencijalne masne kiseline noćurkovog ulja i brašno algi bogato aminoskiselinama, vitaminima i mineralima) smanjuju simptome i ubrzavaju ozdravljenje kože, dlake, nosa i mekuši naših ljubimaca. Dozirati treba prema uputama proizvođača.

Predlažem i da navečer svom ljubimcu oboljeli dio kože i nosa namažete uljem gospine trave u tankom sloju, kako biste smanjili upalne simptome (crvenilo i svrbež).

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr